Нараства рискът от голямо земетресение в Истанбул, което според сеизмолозите

...
Нараства рискът от голямо земетресение в Истанбул, което според сеизмолозите
Коментари Харесай

Турски учен: Има риск от силен трус в района на Истанбул, както и опасност от цун

Нараства рискът от огромно земетресение в Истанбул, което съгласно сеизмолозите ще бъде с магнитуд към 7,5 - 7,7 по Рихтер. Това съобщи турски академик от Центъра за природонаучни проучвания на университета Йълдъз в Истанбул, оповестява турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Проф. Шукрю Ерсой приказва във връзка годишнината през днешния ден от пагубно земетресение в региона на Истанбул през 1509 година Отбелязвайки, че тогавашният трус е провокирал цунами в Мраморно море, той предизвести за сходна заплаха и при нов земен трус в региона.

"Мраморно море има история на цунами ", уточни той, добавяйки, че за четири хиляди години има свидетелства за стотина случая на цунами, а учените откриват следите от тях при разкопки.

Според него вълните освен това събитие може да доближат до брега както единствено за пет минути, по този начин и за час, даже във вътрешни морета, каквото е Мраморно море.

"Според група откриватели до 30 години с 65 % сигурност (в региона на Мраморно море) ще има земетресение с магнитуд над седем. 19 години към този момент минаха. Рискът за заплахата нараства. Може да е на следващия ден, а може и след 11 години ", съобщи проф. Ерсой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР