Нараства дезинформацията по отношение на зелената енергия. Това каза Василена

...
Нараства дезинформацията по отношение на зелената енергия. Това каза Василена
Коментари Харесай

Factcheck.bg: Има координирана дезинформационна кампания срещу Зелената енергия, свързана с Исторически парк Ветрино

Нараства дезинформацията във връзка с зелената сила. Това сподели Василена Доткова, част от екипа на Factcheck.bg - платформа, отдадена на разкриването на подправени вести и инспекция на обстоятелствата, цитира " Фокус ".

“Проучванията демонстрират, че в онлайн пространството към момента има остарял климатичен песимизъм - по тематика действителни ли са климатичните промени още се срещат изказвания в обществените мрежи, които показват подозрение дали ние ги предизвикваме. Виждаме обаче доста доказателства в интерес на това, че нашата активност трансформира климата и тази “теза " все по-трудно се поддържа ", сподели тя.

Новото климатично отричане е в аргумента, че ние нищо не можем да създадем, с цел да променим нещата, че екомерките вредят на стопанската система, разясни Доткова. “Онлайн се среща подвеждащо наличие, което внушава, че зелената сила в действителност не е зелена и не можем да разчитаме на нея, в случай че заложим единствено на нея, няма да имаме ток и ще се върнем в каменната епоха, че тя вреди на природата повече от изкопаемите горива - това са новите опорни точки на дезинформацията по отношение на зелената сила ", акцентира Доткова.

“За страдание се популяризират доста необятно подправени вести на тематика зелена сила от разнообразни платформи. Основно във Facebook това се вижда като доста координирана акция. Телеграм и Туитър също разгласяват такава информация, а я виждаме и в обичайните медии, чуваме такива изказвания и от трибуната на Народното събрание. Там те се артикулират от лица, които се стремят да си завоюват почитатели и гласоподаватели, като употребяват дезинформация срещу зеления преход ", посочи специалистът.

Дезинформацията, която е ориентирана да настрои публичното мнение против решението за затваряне на въглищните централи, към момента е дейна. В политическото говорене и през днешния ден постоянно се срещат такива подправени изказвания, описа Василена Доткова. 

“Открихме съвпадения сред разнообразни групи в обществените мрежи, които си обменят едни и същи постове.

Например огромна група, която интензивно популяризира дезинформация, е групата “Исторически парк ", които имат най-различни форми на наличие в обществените мрежи.

Има и уеб сайтове отвън тези мрежи, където групата интензивно написа срещу възобновимата сила, изключително вятърната ", показа част от наблюденията си Доткова. 

Тяхната дезинформация излиза от виртуалното пространство, тъй като популяризират безвъзмезден вестник - намират се в община Ветрино - “Красиво Ветрино ".

Този вестник е отдаден единствено на дезинформация по отношение на вятърно генерираната сила - какъв брой е нездравословна, по какъв начин ще се разболеем от рак, в случай че има покрай нас вятърни турбини и прочие

“Те са свързани с друга група, която се бори за директна народна власт и за  референдуми на всевъзможни тематики.

Тази втора група косвено е срещу политическите партии.

Друга група - “Свободна и мирна България ", интензивно работи срещу помощта за Украйна и срещу каквото и да било присъединяване на България в тази посока.

Там много се прокарват проруски ползи. Следваща група беше обвързвана с митингите на миньорите предходната година.

Тя пък си обменя постове със “Свободна и мирна България ". Всяка от изброените групи в действителност е клъстер - съдържа в себе си по-малки групички, които имат общи администратори ", разкри Василена Доткова. 

Едни и същи хора вземат участие както в администрирането и публикуването на дезинформация както онлайн, по този начин и в организирането на митинги отвън виртуалното пространство. 

“Открихме доста любопитни връзки сред тези групи ", сподели представителят на Factcheck.bg. 

“По тематиката за вятърните турбини в Черно море не сме правили съответна инспекция, само че наблюдавах дебата по проектозакона.

Участниците в дебата се нареждаха по същия метод, както постоянно по тематиките за зеления преход.

Политическите сили, които по принцип приказват срещу прехода към зелена сила, започнаха още веднъж да активизират локални общности срещу плана. Изтъкват причини какъв брой грозно биха стояли такива турбини, по какъв начин ще навредят на околната среда.  Научните изследвания, въпреки това, напълно не са еднопосочни в тази област ", акцентира събеседникът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР