Нараства безпокойството на държавите от Европейския съюз заради процъфтяващата търговия

...
Нараства безпокойството на държавите от Европейския съюз заради процъфтяващата търговия
Коментари Харесай

ЕС е обезпокоен от процъфтяващата търговия на Турция с Русия

Нараства безпокойството на страните от Европейския съюз поради процъфтяващата търговия на Турция с Русия и опцията това да послужи на Москва като сурогат на вноса и износа с други европейски страни, написа " Файненшъл таймс ", базирайки се на двама представители на Европейски Съюз.

Някои столици са поискали информация от Анкара за връзките ѝ с Кремъл.

" Следим въпроса ", е споделил единият от източниците. " Това не е хубаво и не е възприемано добре от Европейски Съюз ", е добавил той.

Говорител на турското министерство на търговията е отбелязал в същото време, че " няма забележителна смяна " в комерсиалния стокообмен с Русия. Потърсен за спомагателни детайлности, той не е дал отговор на телефонните позвънявания, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Други западни представители също показаха безпокойствие от това, че Анкара може да преглежда изтеглянето на западните компании от Русия като опция за турския бизнес да заеме мястото им.

" В миг, когато Европейската общественост понижава връзките си с Русия в отговор на експанзията ѝ против Украйна, не е доста уместно да се ускоряват връзките или уговорките с Москва ", съобщи Петер Стано, представителят на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По данни на Турския статистически институт и министерството на търговията на Турция цената на износа на страната за Русия е повишена с 46 на 100 в последните три месеца в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

От май до юли турският износ за Русия е бил на стойност 2,04 милиарда $, което е с 642 милиона $ повече от същото тримесечие на м.г.

Само предишния месец цената на износа на Турция за Русия е повишена със 75 % на годишна база - от 417 милиона $ през юли 2021 година на 730 милиона $ през юли т.г.

Увеличението с 313 милиона $ е най-голямото по отношение на всички страни, с които Турция търгува. Делът на Русия в общия износ на Турция през юли е 3,9 % спрямо 2.6 % 12 месеца по-рано, отбелязва още вестникът, базирайки се на формалната статистика на страната.

По Българска телеграфна агенция.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР