Напуканата земя на дъното на язовир Студена се превърна в

...
Напуканата земя на дъното на язовир Студена се превърна в
Коментари Харесай

Около 60 млн. лв. "потънаха" във водната криза на Перник

Напуканата земя на дъното на язовир " Студена " се трансформира в знак на немарливото отношение на страната към водните запаси.

© Георги Кожухаров Повече от четири месеца след въвеждането на водния режим в Перник градът към този момент ще има вода по през целия ден. Заявката на кмета Станислав Владимиров е от през днешния ден перничани да имат вода сред 6 сутринта и 22 вечерта. Тя ще се подава както от язовир " Студена ", по този начин и по новия тръбопровод от язовир " Бели искър ". Всъщност поръчките бяха перничани да имат вода целодневно още преди няколко дни, само че при тестването на новия тръбопровод породиха две повреди. " Малко дали тръбите недостатъци при пробите, само че не може да се нарисуват с боички ", сподели министър председателят Бойко Борисов през вчерашния ден при посещаване в града.

Междувременно, в града ще се организират ВиК поправки, които ще продължат до другата зима.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега изключителните разноски за водната рецесия в Перник доближават общо 60 млн. лева Възможно е през май режимът напълно да отпадне, само че не поради заради напъните на управляващите, а заради преваляванията и снеготопенето.

Новата тръба

За малко над месец и половина държавната компания " Монтажи " благодарение на частни компании построи тръбата за 27 млн. лева ., която насочва вода от помпена станция " Мало Бучино " до града.

В понеделник на изключително съвещание Министерски съвет (МС) реши да трансферира собствеността на новият тръбопровод на община Перник. Поддържането му ще се поеме точно от локалното водоснабдителното сдружение. " Решението дава опция за период от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения спешен тръбопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино ", гласи още известието от правитлството.

По думите на Владимиров тръбата е " късмет да минем на по-лек режим ". Тя ще достава 300 л/сек и концепцията е зарежда града, до момента в който " Студена " се изпълни напълно. Според информация на ВиК оператора от през днешния ден в язовира има общо 8.684 млн. куб. м., което значи, че потребният му размер сега е към 6.28 млн. куб. м. За съпоставяне, в края на март 2019 година размерът на язовира е бил 9.7 млн. куб.м.

Според данните на екоминистерството за водоползването от предишни години, за питейно-битови потребности Перник и близките обитаеми места имат потребност от сред 0.966 млн. куб. м. и 1.044 млн. куб. м.

" Ако продължава по този начин, до края на пролетта може да отменим режима ", сподели през вчерашния ден кметът. Министърът на стопанската система Емил Караниколов изясни, че се чака от Комисията за енергийно и водно контролиране единствено да потвърдят цената

Ремонтите из града

В началото на 2020г. община Перник разпореди на частни компании поправки за над 24.2 млн лева с Данък добавена стойност по ВиК мрежите в града. Вчера Владимиров заяви, че предишния четвъртък е издадено строително позволение за ремонта на водопроводи в квартал " Църква ". " Като се оправи времето, стартират да строят ", сподели кметът на Пернил. Това ще е първият квартал, в който ще има замяна на водопроводи, добави той.

Ремонтът ще се извършва от " Райкомерс конструкшън ". Компанията дава отговор и за реорганизация на Главен клон III до Батановци, както и реорганизация на Главен клон I от кафе " Рай " до ул. " Средец " и водопроводна мрежа в централна градска част.

" Другите компании вървят с положително движение и в границите на две седмици и в квартал " Изток " и централна част ще стартират ", изясни Владимиров в джипа на премиера през вчерашния ден. Става дума за " Гелак " и " ГБС - Инфраструктурно строителство ". Първата дава отговор за ремонта на основен клон II по ул. " Младен Стоянов " и водопроводна мрежа в квартал " Изток ", а втората реконструкцията на основен клон I от Минна дирекция до помпена станция " Самоков ", както и мрежата в кварталите " Клепало ", " Проучване ", " Твърди ливади ", " Ралица " и " Каменина ". Сроковете за работата са сред пет месеца и година.

Отделно бяха предоставени и поправки на държавната компания " Монтажи " за 8.5 млн. лева с Данък добавена стойност . Те са за монтаж на филтри в " остарялата " пречиствателна станция (1.7 млн. лева.) главен ремонт на градската пречиствателна станция (3.16 млн. лева.) и реорганизация на основен клон II от водоснабдителната мрежа (почти 3.66 млн. лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР