Напрежението в турската опозиционна коалиция нарасна в петък, докато шестте

...
Напрежението в турската опозиционна коалиция нарасна в петък, докато шестте
Коментари Харесай

Разделение в турската опозиция кой кандидат да се изправи срещу Ердоган

Напрежението в турската опозиционна коалиция набъбна в петък, до момента в който шестте партии се опитваха да се спогодят за претендент, който да се изправи против президента Реджеп Тайип Ердоган на най-оспорваните избори през 20-годишното му ръководство, съобщи „ Politico “.

Ако партиите не съумеят да преодолеят недоволството си през идващите дни, разцеплението в лагера им евентуално ще се отрази в интерес на Ердоган, който се счита за извънредно уязвим поради двуцифрената инфлация и рецензиите против реакцията му на опустошителните трусове предишния месец, лишили живота на десетки хиляди души, написа изданието.

Ключов член на обединението, водачът на турската дясна Партия на положителното (IYI) Мерал Акшенер, разгласи, че ще напусне алианса, заявявайки, че той „ е изгубил способността да съставлява волята на нацията “.

Пукнатините в необятния алианс, в който се смесват партии от левицата до десницата, започнаха да се демонстрират в четвъртък, когато шестте партии се срещнаха, с цел да обсъдят избора си на общ претендент за идните президентски избори, и не съумяха да се спогодят за име.

В петък Акшенер изрази желанията си към кмета на Анкара Мансур Яваш или към високопоставения кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, вместо към ръководителя на главната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу, считан за любимец за мястото.

Следващите парламентарни избори в Турция, планувани за 14 май, дават обещание да бъдат едни от най-стратегически значимите избори в света през годината.

Резултатите от тях ще бъдат деликатно следени, защото наблюдаващите се пробват да дефинират дали Ердоган, който се движи по мъчно политическо въже по отношение на войната на Русия против Украйна, ще тласне 85-милионната страна в по-традиционалистична и религиозно консервативна посока, или новият водач ще успее да възвърне влошените връзки със Запада.

Една от централните алтернативи за опозицията е дали да поддържа Кълъчдароглу, 74-годишен някогашен бюрократ, който повече от десетилетие управлява лявоцентристката Републиканска национална партия (РНП), вместо неговия съпартиец, кмета на Истанбул Имамоглу.

Наричан „ турския Ганди “ поради слабото си телосложение и скромния си жанр, Кълъчдароглу има огромна заслуга за последните изборни триумфи на партията си.

Въпреки това анализаторите слагат под въпрос способността на Кълъчдароглу да насочи същинско предизвикателство към Ердоган, а политическите му победи не съумяват да се материализират в рейтинга му. Според неотдавнашни социологически изследвания единствено към 40% от турското население е предостатъчно от ръководството му като главен водач на опозицията.

Мнозина считат, че 52-годишният Имамоглу, който постави завършек на 25-годишното ръководство на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган в Истанбул, когато беше определен през 2019 година, би могъл да бъде по-динамичен претендент.

Кметът на Истанбул обаче получи 31-месечна присъда затвор през декември предходната година за засегнатост на членове на Висшия изборен съвет на Турция, което попречва възможностите му да се кандидатира.

Имамоглу назова решението „ смешка “, само че съобщи, че към момента има вяра в правосъдната система на страната.

Той е обжалвал присъдата и към този момент остава на поста си. Окончателното решение на съда обаче може да бъде взето преди изборите – и в случай че бъде наказан, той няма да може да се кандидатира, което ще остави опозицията без водещ претендент.

Петъчният раздор провокира потрес в обединението и накара останалите пет партии да проведат изключителни съвещания в петък следобяд.

Запитан за изказването на Акшенер, Кълъчдароглу сподели „ да не се тормозим “, като добави, че „ всичко ще си пристигна на мястото “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР