Напрежението в сглобката не стихва, а ситуацията се усложни още

...
Напрежението в сглобката не стихва, а ситуацията се усложни още
Коментари Харесай

Клати ли се сглобката – дни преди ротацията нова порция напрежение разбуни духовете ОБЗОР

Напрежението в сглобката не стихва , а обстановката се усложни още повече след снощния безапелационен отвод от страна на сегашния вицепремиер и външен министър Мария Габриел да подпише меморандума, препоръчан от ПП-ДБ. Днес в коридорите на Народното събрание още веднъж се стигна до задочна замяна на реплики и взаимни обвинявания сред политическите водачи. Не е ясно, обаче, дали текат диалози и онлайн сред тях самите. Меморандумът беше съпоставен от „ ябълката на раздора “ до „ попска работа “ - „ няма да гледате какво върша, а ще слушате какво приказвам " . Все отново се появиха апели за усмиряване на обстановката, сядане още веднъж на масата, без страсти. А опозицията нападна и прикани за оставка и избори 2 в 1.

Още рано сутринта водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че доста деликатно се е срещнал с текста на меморандума.

„ Точно ми е като попската работа, където един поп споделил " няма да гледате какво върша, а ще слушате какво приказвам ", уточни Борисов.

" В меморандума написа, че кандидатурите би трябвало да са транспарантни, а не партийни и ярки, за специалисти приказват. Даже съм си отбелязала някои от тях. Те изпратиха Станислав Тодоров за началник на най-големия регулатор КЕВР - народен представител от Политическа партия и ярка политическа фигура. А пък за Петър Петров да не приказваме - главен участник в предизборната акция, народен представител от Политическа партия, за зам.-шеф на ДАНС. С господин Петков водихме диалози, с цел да ме убеди, че той би трябвало да стане началник на ДАНС . Виждате ли какъв брой непартийни, специалисти и транспарантни! А и завчера по кой транспарантен принцип избраха шефа на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция)? Къде се произнесоха неправителствените организации, чий глас чухме, има ли право на несъгласие. А шефът на Митниците? Може да е добър, само че за какво смениха остарелия ", попита водачът на ГЕРБ.

" Чрез своите представители те пръскат в публичното схващане, че това са някакви борци за непорочност. Всичките им дейности до този миг, обаче, демонстрират тъкмо противоположното ", сподели още той.

" За Министерския съвет , докарахме от близо 15 години работа в Европа българския еврокомисар, безспорна фигура, за вицепремиер - те изпратиха за министър председател ярка политическа фигура - Денков(Николай), изпратиха Андрей Цеков( ярка политическа фигура) за министър, водача на Политическа партия Асен Василев за министър, Георги Гвоздейков - т.е. нито един от тези правила не е спазен ", акцентира Борисов и добави: " Иначе звучи доста добре и аз удостоверявам, че ние сме тъкмо за това ".

От Движение за права и свободи пък нападнаха Христо Иванов. „ Лично аз отхвърлих на Христо Иванов делкането , което той ми предложи в моя кабинет ”, съобщи в коридорите на Народно събрание ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

По думите му „ Христо Иванов и олигарсите зад него желаят да вземат прокуратурата ”.

„ Битката е за КПКОНПИ и Прокуратурата . Имаше положителни диалози за Конституцията, по какъв начин всичко ще е транспарантно. Логично е, когато има избрани парламентарни групи – ръководещи, съпротива, подкрепящи, регулаторите да бъдат на цялата страна, а не делнати 50/50 ”, добави Пеевски.

Депутатът уточни, че е имало положителни диалози за Конституцията , по какъв начин всичко ще е транспарантно.

„ Христо Иванов излъга, като сподели да не ги слагаме регулаторите, да уредим единствено Конституцията , че може да има регулатори, които да се реши друго болшинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва сега “, добави Пеевски. Според него е разумно, когато има избрани парламентарни групи , ръководещи , съпротива, подкрепящи, регулаторите да бъдат за цялата страна, а не да бъдат „ делнати “ 50 на 50.

„ Кое е неприятното на Движение за права и свободи, девет месеца, че Христо Иванов пи мазно, турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, до момента в който се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час, до момента в който създадем измененията, които са значими за България, и ние ги направихме за хората, в този момент ще ми споделя, че още веднъж ще извади тематиката Движение за права и свободи. Коя бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че Движение за права и свободи е най-национално виновната партия и крепи това държавно управление девет месеца и в случай че нас ни нямаше, нямаше да го има. Маските би трябвало да паднат, Христо, желая да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни “, добави Пеевски.

БГНЕС

Този коментар провокира мигновена гневна реакция и отговор от страна на съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов.

" Опитваме се да беседваме с ГЕРБ за в действителност значими тематики, като промените, регулаторите, битката с корупцията, и внезапно Делян Пеевски се " самовзривява " с следващия фойерверк от безвкусни пошлости. И в случай че на някой не му е ясно защо става дума и какъв е казусът, мисля, че той го направи напълно ясно. Проблемът е, че Движение за права и свободи желаят да бъдат прикрит сътрудник на ГЕРБ в разпределението и не желаят да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност сред двете политически обединения, които носят отговорност за ръководството - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това по какъв начин ще се разпредели цялата тази власт ", съобщи Иванов.

Христо Иванов разяснява и напрежението в сглобката , изключително след меморандума, като съобщи, че от тяхната групировка не престават, все пак, да имат вяра, че пътят е към договаряния и взимане на решения, а не избори и предизборна акция.

" Няма да разясня изказванията на господин Пеевски, а и нямам навика да влизам в този вид разкази от някакви срещи, тъй като ние сме антична специалност, само че специалността, от която се вадят подобен вид компромати и превръщаш самичък себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я практикувам ", добави Иванов и посочи: " Да, тематиката са регулаторите, да, тематиката е по какъв начин ще бъде определен идващия основен прокурор. Да, тематиката е идващият основен прокурор да не бъде като основния прокурор, който беше определен по времето на ГЕРБ и Движение за права и свободи - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха определени такива основни прокурори, аз бих си мълчал, изключително на фона на Нотариуса ".

Той още веднъж акцентира, че се н адява пристрастеностите да се успокоят и да се върнат към естествения диалог, с цел да се продължат промените отговорно.

В отговор на думите на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който непосредствено се обърна към Иванов с думите, че " маските са паднали и всичко завършва, съпредседателят на ПП-ДБ беше безапелационен:

" Нима това, че ние сме разговаряли с Движение за права и свободи е вест?! Движение за права и свободи имат справедлив интерес да се опитат да си трансформират позиционирането – и вътрешнополитически, и в интернационален проект, подкрепящи промяната в Конституцията. Пеевски, обаче, е на път да изгори този капитал, тъй като сдържаността не му е мощна линия ", разяснява Христо Иванов.


БГНЕС

Дойде и отговор на отговора. Пеевски съобщи пред публицисти за Христо Иванов: " Готов съм пред вас да ме огледа в очите и да ми каже, че не е водил тези диалози " и добави: " Очна ставка съм подготвен тук незабавно - Янкулов основен прокурор или началник на КПКОНПИ, Сава Петров - основен прокурор и ред други имена “.

" Много срамно лъже, не му отива, да спре да бъде прислужник на олигарсите, да стане заслужен български народен представител и да разбере, че тук, с цел да работи за хората, както Движение за права и свободи работи за хората ", съобщи Пеевски.

" Ако някой счита, от която и да е било партия, че ще маже Движение за права и свободи - към този момент това време свърши. Движение за права и свободи потвърди какво е правила през всичките години и какво е направила за България ", добави той.

" Тази Конституция я има с помощта на нас. Няма да позволим, в случай че мислят занапред да си водят акцията върху нас - на всяко едно нещо да знаят, че ще бъда там и ще им давам отговор и ще ги приканвам да ме гледат в очите и да помнят в чий скут седяха ", безапелационен бе Пеевски.

БГНЕС

Опозицията реагира стремително на назряващото напрежение и прикани за незабавни оставки и избори 2 в 1 – предварителни парламентарни и за евродепутати.

" Виждате какво се случва през днешния ден - нещо, което сме ви повтаряли 9 месеца, тези хора се събраха единствено з а постове, за пари, за власт и разпарчатосване на страната, стартират от вътре да си вадят кирливите ризи един на различен, мафията стартира да се самоизяжда ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . По думите й тази сглобка е " ненормална и нелогична " още през цялото време.

" Христо Иванов, който седеше в лодката пред сараите на Доган се оказа, че седи в скута на Делян Пеевски и договаря основен прокурор . Такова морално проваляне и политическо двуличие надали сме виждали ", добави Нинова.

Според Нинова Българска социалистическа партия е единствената групировка, която не взе участие в сглобка, д оговорки и е действителна опция.

Тя е на мнение, че Кирил Петков се е оказал прав като е споделил, че задкулисието стои на първия ред в Народното събрание. " Много ми е забавно къде седи Борисов, в случай че скута на Пеевски е бил ангажиран от Христо Иванов ", отсече Нинова.

За „ скут “ и „ кафе “ заговориха и от Има Такъв Народ. На въпроса дали чакат Делян Пеевски да скапе сглобката, Тошко Йорданов отговори, че не знае какво да чака. " Няма никаква гаранция, че на следващия ден няма да се гушнат след едно " мазно " кафе и седене в скута ", добави още той.

БГНЕС

Все отново съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков се опита да успокои обстановката , като прикани за по-малко страсти и повече взаимни диалози на масата, защото по думите му „ на никой в този момент не му трябват избори “.

" Истината е, че би трябвало да създадем крачка напред в смяната на всички тези институции , за които всички българи желаят от дълго време. Нека да творим този меморандум или просто от ГЕРБ да предложат различен текст. Но би трябвало всички да се откажем от политическото начало в регулаторите. Искаме ли да слушаме за идващия Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не, не желаеме, ами тогава да създадем действителна промяна в правосъдната система, което значи всички ние да се откажем от надзор във Висшия правосъден съвет. Искаме ли да имаме служби, които да пазят, българския интерес, а не непрестанно да хващаме някакви непознати въздействия в тях? Като не желаеме всички тезци неща, дано да се успокоим, да седнем на масата и да забележим какъв е механизмът, който да подсигурява на хората тези резултати ", добави Петков.

По мотив меморандума, Петков съобщи, че те просто са показали своята позиция пред всички и чакат противоположен отговор от ГЕРБ-СДС.

" Време е сътрудниците да се върнат назад на масата и да кажат кои текстове харесват, кои не, какво да се добави. На никой не му трябват избори. Аз съм подготвен когато и да е да седнем на договаряния и да излъчим екипи. Оттук нататък в случай че всички мислим за положителното на България и в действителност го мислим, в този момент е време да оберем страстите и да стартираме да си вършим работата ", добави той.

Според Кирил Петков би трябвало да е ясно кои са тематиките на деня: " Иначе се залъгваме с едни тематики, като кой е външен министър , кой не е външен министър. Това действително, спрямо други тематики, е с доста по-малка значимост ".

Относно противоречивия въпрос за назначенията в регулаторите, Петков се обърна към Борисов и съобщи, че би трябвало да се прави разлика сред изпълнителна власт и регулатори .

" Регулаторите би трябвало да са самостоятелни. В политическата власт може да имате политическо посланичество и това е огромната разлика. Примерно едно АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) не е регулатор, то е под Министерство на финансите и то има пълномощия за това. Регулаторите са органите, които би трябвало да са самостоятелни от политици и да са с само публичен интерес. Постепенно би трябвало да се осветлява кой какво прави в регулаторите, тъй като едно време беше по този начин, че всичко зависеше от Бойко. Не, не зависи всичко от Бойко ", уточни още той.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР