Напрежението в Северно Косово остана високо за втора поредна нощ,

...
Напрежението в Северно Косово остана високо за втора поредна нощ,
Коментари Харесай

Вучич: Готови сме да защитим етническите сърби в Косово

Напрежението в Северно Косово остана високо за втора поредна нощ, като етнически сърби блокираха пътища в символ на митинг против ареста на някогашен служител на реда от косовските елементи.

Сръбският президент Вучич прикани за мир, само че предизвести, че сръбската войска е подготвена да отбрани " родината " от всевъзможни похищения. Вучич свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност за оценка на ситуацията.

 
Важното е, че ние призоваваме албанците и сърбите да запазят мира, да успокоят обстановката. Призовавам сърбите в Северно Косово и Метохия да бъдат спокойни и да не се поддават на провокации. Взехме някои ограничения за отбрана на родината ни, издадох заповеди и Съветът за национална сигурност ги одобри.
Александър Вучич – президент на Сърбия 

Пътища в Северно Косово бяха блокирани с камиони и и други тежкотоварни средства ден, откакто Вучич съобщи, че ще желае от мироопазващите сили на НАТО в Косово – КейФОР, позволение за разполагане на 1000 сръбски бойци в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косово, потвърждавайки, че те са подлагани на унижения и тормоз.

Въпреки че плануваните за този месец локални избори в Северно Косово бяха отсрочени за април следващата година, това не успокои ситуацията и пътните блокади не бяха вдигнати.

 
Известни са напъните на Сърбия да извади въпроса за нормализирането на връзките сред Косово и Сърбия от Европейския съюз и да го отнесе до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където две страни от Азия (Русия и Китай) са непрекъснати членове.
Албин Курти – министър председател на Косово

Курти назова сърбите, които блокират пътища, нарушители. Той въпреки всичко посочи, че държавното управление му цели подписване на финално съглашение с Белград, само че при безусловното признание на Косово като самостоятелна страна.

Ръководителят на задачата на Европейски Съюз в Косово, ЕУЛЕКС, Ларс-Гунар Вигемарк прикани за неотложно прекъсване на насилието и отбягване на всевъзможни провокации.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР