Напрежението в Червено море се отрази негативно на икономиката. Световната

...
Напрежението в Червено море се отрази негативно на икономиката. Световната
Коментари Харесай

Кризата в Червено море: Негативно отражение върху световната икономика

Напрежението в Червено море се отрази отрицателно на стопанската система. Световната търговия регистрира спад от 1,3 на 100 единствено за месец. Причината е сривът на морския превоз поради офанзивите на хутите.

От ноември до момента транспортът на товари през този основен търговски маршрут се е намалил с към 300 хиляди контейнера на ден. Заради проблеми с доставките водещи автомобилопроизводители краткотрайно затвориха заводите си в Германия и Белгия.

Гигафабриката на " Тесла " край Берлин стопира работа за две седмици поради неналичието на съставни елементи. В открития през 2022 година цех работят повече от 11 хиляди души.

Шведският автомобилостроител " Волво " също разгласи, че е заставен да приключи за три дни производството в завода си в белгийския град Гент. Причината - закъснения в доставката на скоростни кутии.

Заради офанзивите на хутите в Червено море доста мореплавателни компании пренасочиха корабите си по по-дългия маршрут през нос Добра вяра, което бави доставките - от облекла и компютри до храна и артикули, които потребителите купуват всекидневно.

" Непрекъснатите офанзиви против търговски кораби в региона на Червено море нарушиха интернационалната търговия. Обемите на международната търговия паднаха с повече от 1 %, а през декември понижението е даже 1,3 на 100 ", съобщи Тамаш Варга, икономист.

Проучване на немския Институт за международна стопанска система в Кил сочи, че поради пренасочването на корабите през декември вносът за страните от Европейския съюз е намалял с 3,1 %, а износът от Европейски Съюз - с 2 %. При Съединени американски щати също е регистриран спад, само че не в такава степен, защото комерсиалният маршрут през Червено море не е толкоз важен за страната.

" Фокусирани сме върху икономическата страна в резултат на офанзивите в Червено море. Следим евентуалния резултат върху стопанската система на Съединените щати, само че към този момент той е нищожен ", добави Лейл Брейнард, шеф на Националния стопански съвет на Съединени американски щати.

Цената за транспорт на един резервоар от Източна Азия до Северна Европа се е оскъпил с близо 200% през последните седмици, пресмята интернационална компания за разбор на пазара и товарите.

От друга страна трафикът през Суецкия канал е намалял с 30% единствено за първите 10 дни на януари, което е довело до 40% спад на приходите на Египет.

Морският път е основен източник на задгранична валута, от която страната изпитва дефицит сега.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР