Напрежението по оста Киев-Москва нараства. Русия и Беларус удължиха съвместните

...
Напрежението по оста Киев-Москва нараства. Русия и Беларус удължиха съвместните
Коментари Харесай

Замириса на барут: Русия и Беларус удължиха военните учения

Напрежението по оста Киев-Москва нараства. Русия и Беларус удължиха взаимните военните учения на силите за реагиране на съюзната страна, които трябваше да приключат през днешния ден, поради напрежението в Донбас, разгласи военният министър на Беларус. В него не се загатва какво значи това за наличието на съветски войски в Беларус, чиято бройка по оценки на НАТО възлиза на 30 хиляди и те може да бъдат употребявани за набези против Украйна.

Кремъл не е коментирал взаимните маневри с Беларус. Говорителят Дмитрий Песков окачествява като провокации изказванията на Запада, че Русия ще нападне Украйна.

Междувременно сепаратистките и държавните сили в Украйна не престават и през днешния ден да си разменят обвинявания - бунтовниците в Донецка област обявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската войска заяви за 19 нарушавания на примирието, съобщи ДПА

А Европейски Съюз предизвести - Западът не може до безспир да протяга " маслинена клонка ", до момента в който Русия покачва напрежението по украинската граница.

От Белия дом оповестиха, че американският президент Джо Байдън е свикал за през днешния ден съвещание на Съвета за национална сигурност за обстановката в Украйна.

Русия и Беларус удължиха военните обучение край границата с Украйна

" Във връзка с увеличението на военната интензивност наоколо до външните граници на съюзната страна и утежняването на обстановката в Донбас президентите на Република Беларус и Руската федерация взеха решение да продължат тестванията на силите за реагиране на Съюза ", заяви министърът на защитата на Беларус Виктор Хренин, обобщавайки предварителните резултати от приключеното взаимно оперативно обучение " Съюзна решителност - 2022 ", съобщи ТАСС.

Според него като цяло фокусът на такава инспекция ще остане неизменен: " тя е предопределена да обезпечи съответен отговор и деескалация на военните мерки на недоброжелатели " наоколо до общите граници на съюзната страна на фона на фактът, че прилежащите страни " се зареждат с най-модерните оръжия по ексклузивен безпланов метод ".

Хренин уточни, че на територията на прилежащи страни са основани голям брой групировки от войски и сили, в това число трети страни.

" Нивото на подготвеност за потребление на междуведомствените звена на НАТО за незабавно реагиране е нараснало от седем на пет дни при положение на така наречен ескалация на обстановката в Украйна ", изясни той. Също по този начин, по думите му, са осъвременени оборудванията на военната и транспортната инфраструктура.

" Броят на неразбираемите за нас учения и интервенции се усили неведнъж. Очевидна е и тяхната ориентировка против Русия и Република Беларус ", сподели министърът.

Хренин означи, че Западът отхвърля да одобри " алените линии " , обрисувани от Русия в архитектурата на сигурността на Европа, за които интензивно търси способи да ги заобиколи.

" Предлагат се хрумвания за нови формати за военно развиване на територията на Украйна. От всичко казано разумно следва един извод: в Европа има доста мощна миризма на барут, целеустремено се тласка към война ", заключи той.

Беларуско-руските учения " Съюзническа решителност - 2022 ", извършени като част от цялостна инспекция на силите за реакция на съюзната страна, демонстрираха, че Минск и Москва, с помощта на бързи и координирани дейности, са изпреварили стъпките на своите съперници, сподели Хренин.

" Учението " Съюзническа решителност " удостовери способността на въоръжените сили на Беларус и Русия да вземат решение взаимно дилемите на въоръжената защита на Съюза. По успеваемост и координация изпреварихме нашите съперници ", сподели министърът. Според него маневрите потвърдиха, че Беларус и Руската федерация " имат подготвена цялата инфраструктура, правните аспекти са уредени, управляващите и войските са подготвени да работят, както се споделя, от колелата ".

Кремъл не е коментирал взаимните маневри с Беларус. Говорителят Дмитрий Песков окачествява като провокации изказванията на Запада, че Русия ще нападне Украйна.

" Ню Йорк таймс " разяснява, че вестта за удължение на периода на взаимните руско-беларуски маневри оказва спомагателен напън върху Киев . Според изданието тези 30 хиляди съветски бойци в Беларус съставляват най-многочислената съветска дислокация на беларуска територия след края на Студената война. Границата сред Украйна и Беларус е с дължина към 665 благи (около 1070 км) и е значително незащитена, показва вестникът. Обаче изчисляването на числеността на разположените съветски сили е нестабилно занятие, защото размерът на батальоните варира съгласно тяхното предопределение, написа Ню Йорк таймс ".

" В Европа има доста мощна миризма на барут "


По-рано НАТО предизвести, че Русия е струпала до 30 000 бойци в Беларус и може да ги употребява, с цел да нападна Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект , тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.

Според Русия НАТО търси предлог да разположи повече военни сили и техника наоколо до съветската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази нервност, с цел да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските съглашения, които поставят основите за политическо разрешаване на въоръжения спор в Донбас.

Според Запада вероятно навлизане на Русия в Украйна ще провокира най-големия спор от края на Втората международна война насам.

" Планът, който виждаме, е за нещо, което в действителност може да е най-голямата война в Европа след 1945 година ", съобщи по-рано през днешния ден пред Би Би Си английският министър председател Борис Джонсън, представен от Ройтерс. По думите му глобите против Русия при положение на война ще отидат доста по-далеч, в сравнение с се говореше обществено до момента. Той добави, че решението на Обединеното кралство и Съединени американски щати да лишат съветските компании от опцията " да търгуват с долари и лири ", би бил доста тежък удар за тях. Според Джонсън обаче, Путин евентуално не мисли разумно, заради което опасността от нови наказания надали ще е задоволителна за предотвратяването на съветска инвазия.

Европейски Съюз: Западът не може постоянно да протяга " маслинена клонка " на Русия

Западът не може до безспир да протяга " маслинена клонка ", до момента в който Русия покачва напрежението по украинската граница. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи Франс прес.

" Големият въпрос остава: желае ли Кремъл разговор? ", запита Мишел по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. " Не можем постоянно да подаваме маслинена клонка, до момента в който Русия прави ракетни проби и продължава да натрупа войски " по украинската граница, добави той.

Изявленията на Кремъл " преди няколко дни даваха дребен лъч вяра, само че дейностите му добиват формата на продължаващо военно усилване с тежки произшествия в Донбас ", Източна Украйна, където през последните дни зачестиха въоръжените конфликти, означи европейският върховен чиновник.

Той повтори, че Западът е решен да отговори на всяка експанзия против украинската територия с пакет от наказания против Русия.

Русия " се надяваше да всее разединение, да отслаби нашия съюз, да ни раздели, а в действителност те направиха тъкмо противоположното ", съобщи Шарл Мишел и увери, че единството на американците и европейците е било " циментирано ".

Междувременно от Белия дом оповестиха, че американският президент Джо Байдън е свикал за през днешния ден съвещание на Съвета за национална сигурност за обстановката в Украйна.

Байдън е подготвен за среща с Путин " всеки миг "

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е подготвен " да се срещне " с съветския си сътрудник Владимир Путин " всеки миг, какво значение има форматът, щом това разрешава да се избегне война " в Украйна, съобщи през днешния ден пред телевизия Си Би Ес неговият първи посланик Антъни Блинкън, представен от Франс прес.

Държавният секретар още веднъж удостовери пред Си Ен Ен, че дипломатическият път за споразумяване към момента е вероятен, " до момента в който танковете в действителност не тръгнат и самолетите не полетят в небето ".

Съединени американски щати нямат желание да постановат наказания на Русия " до последния миг ", с цел да не се изгуби възпиращият им резултат, сподели още пред Си Ен Ен Блинкън, представен от ТАСС. Така той разяснява апела на украинския президент Володимир Зеленски да бъдат наложени антируски наказания още в този момент, показва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР