Напрежението между Анкара и Вашингтон нарасна, след като турско-ирански търговец

...
Напрежението между Анкара и Вашингтон нарасна, след като турско-ирански търговец
Коментари Харесай

Турски бизнесмен обвини под клетва Ердоган, че е одобрил сделки за заобикаляне на санкциите срещу Иран

Напрежението сред Анкара и Вашингтон набъбна, откакто турско-ирански търговец на злато свидетелства в съд в Ню Йорк, че е дал на някогашен министър на стопанската система в Анкара, Зафер Чаглаян, рушвет в размер на към 50 милиона евро през 2012 и 2013 година и замеси имената на няколко турски държавни банки. Той упрекна и президента Ердоган, че е одобрил една от транзакциите, съобщи " Ройтерс ".

Сумата съгласно него е била предоставена, с цел да улесни огромна скица за заобикаляне на наложените до неотдавна на Иран интернационалните наказания. Турските управляващи реагираха яростно и с нападки против американското правораздаване поради случая, който води до прекратено от президента (и тогава премиер) Реджеп Тайип Ердоган следствие, обвързвано с огромна корупция в изпълнителната власт още в края на 2013 година

От обвинен Зараб се трансформира в скъп очевидец за прокуратурата по дело, обвързвано с поредност обвинявания в интернационална корупция, разпростиращи се до най-високите равнища на турската изпълнителна власт, написа Би Би Си. Някои от транзакциите съгласно обвиняването са минали през американски банки, а крайният бенефициент са били изолираните все още ирански управляващи.

Арестуван на фамилно посещаване (при което съгласно някои издания той е очаквал, че може да бъде арестуван) в Съединени американски щати в средата на предходната година, Зараб трябваше да е главен обвинен за огромната скица, при която прокуратурата счита, че до ислямската република са достигнали милиарди долари в разрес с наложените интернационалните наказания. Сред обвиняванията към него бяха и банкова машинация и пране на пари, повдигнати и против Мехмет Хакан Атила, представител на турската държавна " Халкбанк ", която съгласно прокурорите по делото е взел участие в схемата. Други обвинени в процеса са някогашният шеф на " Халкбанк " Сюлейман Аслан и самият някогашен министър Чаглаян дружно с още няколко някогашни представители на политиката и бизнеса в Турция.

Миналия месец обаче Зараб скрито се е признал за отговорен и се е съгласил да спомага на управляващите. Новината бе обявена, когато процесът против Атила - в който на процедура е главен очевидец - стартира във Федералния областен съд в Манхатан по-рано тази седмица.

" Министърът предложи помощ "

Според Зараб Чаглаян е получил суми, еквивалентни на над 50 милиона евро. Пред съда Зараб сподели, че е дал сумата, с цел да улесни транзакциите с Иран и изложи с диаграми и таблици методите, по които се правил заплащанията, изброявайки суми и дати. По думите му, представени от " Хюриет дейли нюз " първата му среща с тогавашния министър е била през 2012 година, когато опитал да се нарежда като медиатор в доходоносната търговия със злато сред турски и ирански банки. Зараб съобщи под клетва, че Чаглаян е предложил на Зараб да му помогне да стане главен медиатор на " Халкбанк " в интервенциите. " Мога да оказа помощ в това, в случай че облагата се раздели 50 на 50 , " цитира думите му търговецът.

Позицията на Анкара от години е, че Чаглаян постоянно се е придържал към турското и интернационалното право. През 2015 година Народното събрание гласоподава против някогашния министър да и други някогашни членове на кабинета да не стартира следствие по обвинявания в рушвет и търговия с въздействие, а държавното управление упрекна прокурорите, забъркани в следствието от 2013 година, че са членове на мрежата на живеещия в Съединени американски щати (и в този момент упрекван от Анкара за несполучливия опит за прелом през юли предходната година) Фетхуллах Гюлен.

Освен " Халкбанк " съгласно " Ройтерс " Зараб е загатнал и други две, в които страната е мажоритарен притежател - " Зираат " и " Вакъфбанк " . В показанията му съгласно организацията участва и " Арап тюрк банкасъ " (вече известна като А&T Bank), в която има ливански, кувейтски и турски частни капитали, употребена за изнасяне на ирански средства от Индия (за последното той е имал среща и с индийска компания).

С помощта на Зараб, по неговите лични думи, Иран е можел да употребява активи в " Халкбанк ", с цел да купува злато, вкарвано по контрабанден път в Дубай и продавано за пари в брой . За Атила, представителя на банката, той споделя, че е бил " най-запознатият човек с разпоредбите на глобите ", оказал помощ за създаване на схемата и дружно с тогавашния общоприет управител Сулейман Аслан е давал на търговеца указания по какъв начин да работи .

 Бившият министър на стопанската система Зафер Чаглаян.
© Associated Press

Бившият министър на стопанската система Зафер Чаглаян.

Преди да стартира да работи с " Халкбанк " Зараб е употребявал като медиатор друга институция - " Актиф банк ", в началото отказала да му открие сметка, само че съгласила се след среща с тогавашния министър по европейските въпроси Егемен Багъш. " Актъф банк " обаче протекция сметката след предизвестие от Съединени американски щати.

Според " Ню Йорк таймс ", запитан от прокурор за какво е решил да сътрудничи, Зараб е споделил в правосъдната зала: " Съдействието е най-бързият метод да приема отговорността си и да изляза от пандиза незабавно. " Пред съда той е споделил още, че сега се намира под защитата на ФБР. Вестникът отбелязва, че, запитан от съдията какъв брой транзакции са били нужни, с цел да се извърши заобикалянето, той е обяснил: " Минимум 10. "

Реакцията в Анкара: " Съединени американски щати работят с Гюлен "

След като Зараб съобщи, че е дал рушвет на Чаглаян, турският вицепремиер Бекир Боздаг упрекна американските управляващи, че са оказали " напън " върху него, с цел да го принудят " да изрече клюка ". Процесът е " спектакъл ", съобщи Боздаг в изявление за държавната Анадолска организация. По-рано президентът Ердоган сподели, че казусът е изфабрикуван с политически цели.

Ердоган отправяше сходни обвинявания към правосъдната система на личната си страна през 2013 година, тогава като министър председател, когато Зараб беше измежду арестуваните в следствието за корупция. Синовете на няколко министри също бяха измежду задържаните. Прокуратурата упрекна Зараб, че е посредничил за парични преводи до Иран и е създавал компании, които да купуват нефт и газ от ислямската република. " Подаръците ", които е пращал на някои от министрите съгласно турските прокурори, са включвали часовник за 350 000 $, пиано за 37 000 и милиони долари в брой. В един от случаите, за които говореше обвиняването, близо 500 000 $ са пристигнали в кутия с шоколадови бонбони, само че информацията не получи удостоверение. Тя беше част от записи на диалози сред политици и Зараб, които изтекоха в Интернет и които Анкара назова изфабрикувани и част от скрит план на Гюлен за събаряне на държавното управление.

По-късно следствието беше спряно, а служителите на реда, взели участие в арестуването на политици и предприемачи бяха уволнени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (342)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР