Напрежението и неяснотите пред БСП се увеличават главоломно преди заседанието

...
Напрежението и неяснотите пред БСП се увеличават главоломно преди заседанието
Коментари Харесай

Преди ключовия конгрес неяснотите и напрежението в БСП се увеличават

Напрежението и неяснотите пред Българска социалистическа партия се усилват стремглаво преди съвещанието на конгреса, което е планувано за 16 юни. Нарастват въпросителните по какъв начин ще се избира новият водач на левицата, откакто Корнелия Нинова хвърли оставка след загубата на евроизборите, както и дали тя въобще ще бъде подложена на гласоподаване идната неделя. Или с процедурни хватки Нинова ще се опита да остане отпред на партията най-малко до локалните избори през есента. " Театралността с оставката на Корнелия Нинова ще продължи и на конгреса с прочувствени изявления ", разяснява пред кореспонденти Сергей Станишев, водач на Партията на европейските социалисти и още веднъж евродепутат. Станишев, който е един от главните съперници на Нинова, позволи конгресът да не одобри оставката й.

Веднага след като съобщи, че ще напусне председателския пост, Нинова разгласи, че още веднъж ще се кандидатира, само че този път посредством директен избор, който да се организира в структурите по места. Срещу предлагането й се разгласи вътрешнопартийната съпротива, съгласно която посредством сходен вот ще се загуби скъпо време преди локалните избори и левицата още веднъж ще се провали.

Да отпадне пък точката за директен избор на водач на конгреса, предложи Националният съвет на партията, който заседава на закрито повече от 8 часа в събота и който трябваше да приготви дневния ред на съвещанието на най-висшия конгрес. Прието било и проекторешение, съгласно което оставката на Корнелия Нинова единствено се установи. И двете оферти са на представители на опозицията, които желаят " стабилизиране " на партията до локалните избори, като концепцията им е да бъде определен краткотраен ръководител, който да довърши мандата на Нинова до пролетта на идната година. Тогава към този момент конгрес да избере и нов лидер на Българска социалистическа партия.

Опозицията упорства по-късно да се прави директен избор измежду всички членове за нов цялостен мандат на управителните органи на партията. Корнелия Нинова желае още след 16 юни да се премине към директен избор на водач, защото счита, че има поддръжката на по-голяма част от структурите по места. За всичко това обаче би трябвало да се одобряват промени в устава.

" Не са одобрявани оферти за влизане в дневния ред на конгреса на точка за смяна в Устава за избор на ръководител. 25 членове на Народно събрание внесоха своите хрумвания за смяна в Устава. Тези хрумвания не са гласувани през днешния ден и не са включени в дневния ред на конгреса ", съобщи Нинова пред кореспонденти. В същото време няма спънка, в случай че на конгреса постъпи искане за смяна на устава и то бъде признато от делегатите, да бъде прегледано и подложено на гласоподаване.

По време на съвещанието водачът в оставка е била неодобрена от съпартийците си и по друга линия - социалистите са върнали за доработване отчета, който Изпълнителното бюро бе приело за представянето на евроизборите, както и са решили вместо Нинова начело на работната група по документа да е Валери Жаблянов. " Това е положително решение ", разяснява от своя страна водачът в оставка и акцентира, че комисията е групов орган от 17 души, който ще написа разбора, и по този начин ще бъдат отхвърлени подозрения за интервенция на водача, както и за " еднолична партия ".

 

СУБСИДИЯТА

Българска социалистическа партия поддържа намаляването на държавната дотация за партиите, само че не и на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, както предлага министър председателят Бойко Борисов. Пленумът на левицата разпореди на Парламентарната група да стартира експертен и политически спор за понижаване на дотацията, което да дава отговор на гражданските упования, без да заплашва действието на политическите партии. От Вътрешна македонска революционна организация пък оповестиха, че дотацията би трябвало да е 5-6 лева и да има таван на крайната сума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР