Напрежение по оста Русия - Чехия. По данни на чешките

...
Напрежение по оста Русия - Чехия. По данни на чешките
Коментари Харесай

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

Напрежение по оста Русия - Чехия. По данни на чешките управляващи обвинените за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му преди 3 години, са виновни и за гърмеж в склад за муниции в Чехия през 2014-а година. Прага експулсира 18 дипломати от съветското посолство, допуска за тях, че са част от цивилното и военното разузнаване на Русия. Чехия към този момент е уведомила НАТО и Европейски Съюз по тематиката. Появи се и българска диря в абсурда.

Чехия е суверенна страна и би трябвало да се реагира на информация, обвързвана със сигурността, съобщи министър председателят на Чехия - Андрей Бабиш.

" На съображение на ясни доказателства, получени при следствие на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има основателно съмнение за присъединяване на офицери от съветската разследваща работа ГРУ, с кодово име 29155, в детонациите на хранилища за муниции край Врбетице, през 2014 година ", добави той.

Връзката сред съветските сътрудници и случая е съображение за експулсирането на дипломати от съветското посолство в Прага.

" Като външен министър на Чехия, взех решение да бъдат експулсирани всички чиновници на съветското посолство в Прага, за които имаме данни, че са част от съветските секрети служби. В рамките на 48 часа, 18 чиновници от посолството би трябвало да изоставен Чехия ", съобщи Ян Хамачек.

Москва назова обвиняванията голословни и неуместни. Пред съветски медии представител на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи, че " Прага е наясно какво ще последва след сходни " фокуси " ".

На 16 октомври 2014-а година, край Врбетице, на към 330 км от Прага, избухва склад с към 50 тона муниции в него. Жертвите са две, разрушенията са съществени. Причината за детонацията - незнайна. Благодарение на усърдната работа на чешките управляващи обаче излиза наяве, че обвинени за гърмежа са двама души, които са оповестени за търсене. Прага популяризира и техни фотоси - става дума за Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Агенти на съветското военно разузнаване - ГРУ, които се допуска, че стоят зад отравянията на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев през 2015 в София и на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, през 2018 година. Има информация, че Чепига и Мишкин са посещавали Прага и Острава в дните преди детонацията във Врбетице.

Според чешки проверяващи медии има българска диря: в избухналия склад оръжия е съхранявал Емилиян Гебрев и задачата на гърмежа е била да се провали идна договорка с Украйна. Пред BBC боен специалист също съобщи, че взривените муниции били обект на договорка сред украинската войска и български търговец на оръжие.

Ян Хамачек отсрочи пътуването си до Москва, планувано за на следващия ден. Под въпрос е и присъединяване на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на чешка АЕЦ. А протичащото се в Чехия ще бъде съществена тематика на видеоконферентния диалог на външните министри на Европейски Съюз, плануван за на следващия ден.

" По света и у нас " потърси за коментар българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев, който чешките медии обвързват с гърмежа на склада през 2014-а година, само че до този час нямаме връзка с него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР