Напрегнатата съдебна драма за писателка, обвинена в убийството на съпруга

...
Напрегнатата съдебна драма за писателка, обвинена в убийството на съпруга
Коментари Харесай

Фестивалът в Кан отличи победителите: Френска съдебна драма грабна Златна палма

Напрегнатата правосъдна драма за писателка, упрекната в убийството на брачна половинка си, получи " Златна палма " на филмовия фестивал в Кан, с което приключи мощната година за дамите режисьори, съобщи Агенция Франс Прес.


Френската режисьорка Жустин Трие завоюва огромната премия на фестивала за завладяващата и ледена драма, водена от мощното осъществяване на немската актриса Сандра Хюлер, която взе участие и във кино лентата " Зона на интерес ", спечелил огромната премия за второ място.

Приемайки " Златната палма " в Кан, френската режисьорка Жюстин Трие подлага на критика държавното управление на президента Еманюел Макрон поради " шокиращото " потушаване на скорошните митингите.

" Страната пострада от исторически митинги по отношение на промяната на пенсионната система. Тези митинги бяха отречени... потиснати по фрапантен метод ", сподели тя в речта си, когато получи огромната премия на филмовия фестивал в Кан за правосъдната драма " Анатомия на едно рухване ".

Японецът Коджи Якушо завоюва премията за най-хубав артист в Кан във кино лентата " Perfect Days " на немския режисьор Вим Вендерс, покъртителен роман за чистач на тоалетни в Токио, съобщи Агенция Франс Прес.

" Искам особено да благодаря на Вим Вендерс... който в действителност сътвори един превъзходен воин ", сподели той при приемането на премията.

67-годишният Якушо се появява в множеството подиуми на " Perfect Days " като мистериозен мъж без другари, който се задоволява да прекарва свободното си време в четене, поливане на растенията, правене на фотоси и слушане на песни от стереоуредбата на колата си.

В продължение на повече от четири десетилетия в киното многостранният артист е изпълнявал разнообразни функции - от военачалници и гангстери до убийци и служители на реда, а в този момент и като човек, който поддържа публичните тоалетни в Токио чисти.

През 2005 година той минава в Холивуд с филмите " Мемоарите на една гейша " и " Вавилон " година по-късно.


" Вим ми беше дал доста малко информация... Имаше доста тайнственост. Дори и през днешния ден това е воин, за който не знам съвсем нищо ", споделя той за ролята си, която не включва съвсем никакъв разговор.

" За първи път снимах по този метод, за доста къс интервал от време, без подготовки ", споделя той за работата си с един от колосите на европейското кино.

77-годишният немец Вендерс завоюва огромната премия " Златна палма " в Кан през 1984 година за " Париж, щата Тексас ".

Роден през 1956 година в Исахая, префектура Нагасаки, Якушо първо работи като чиновник в кметството, преди да се насочи към актьорството през 1979 година, откакто вижда публикация във вестник.

От 800 претенденти той е един от четиримата определени, " а през днешния ден аз съм единственият, който е артист ", споделя той пред френските медии през 2003 година

Първата му огромна роля, която спомага за развиването на кариерата му, е в известния шлагер " Тампопо " (1985 г.) за издирването на рецепта за чорба.

Оттогава насам измежду забележителните му филми са " The Eel ", притежател на " Палма " през 1997 година, и " The Third Murder " през 2017 година

През 2009 година снима първия си и единствен игрален филм " Toad " s Oil ", в който извършва и основната роля.


Турската актриса Мерве Диздар завоюва премията за най-хубава актриса на филмовия фестивал в Кан за кино лентата " За сухите треви ", последния филм на любимеца на фестивала Нури Билге Джейлан, съобщи Агенция Франс Прес.

Тя сподели, че играе " човек, който се бори за живота си и е преодолял доста компликации ".

" При естествени условия щеше да ми се наложи да работя интензивно върху тази героиня, с цел да я схвана, само че аз пребивавам в част от страната, която ми разреши да схвана изцяло коя е тя ", сподели тя.

" Разбирам какво е да си жена в този регион. "

Филмът се концентрира върху обезверен преподавател, отчаян от живота си в отдалечено анадолско село.

Заснет във образно завладяващия жанр на Джейлан, той преглежда връзките сред учители и възпитаници и корените на политическата ангажираност.

Преди това Джейлан печели " Златна палма " за " Зимен сън ", наред с многочислените награди, които е получавал през годините на филмовия фестивал в Кан. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР