Напредването на руските войски в района на Авдеевка навлезе в

...
Напредването на руските войски в района на Авдеевка навлезе в
Коментари Харесай

Авдеевка се превръща във втори Артьомовск за ВСУ

Напредването на съветските войски в региона на Авдеевка навлезе в нов стадий през последните няколко дни: първичният напън отстъпи място на друг метод. Каква тактичност са избрали съветските въоръжени сили в този случай, на какво се дължи това и на какво се надяват украинските войски, защитаващи този регион?

В четвъртък съветските въоръжени сили възобновиха тежки бомбардировки на територията на Авдеевския коксохимически цех (АКХЗ) и някогашните жилищни здания. Използват се фронтова авиация, авиобомби, оръдия, артилерия и “Солнцепек ”. Според субективната оценка на жителите на прилежащите села, по-специално на Пески, бомбардировката в четвъртък по активност припомня на артилерийския обстрел преди 10 дни, когато „ къщите се тресяха “ даже в Донецк.

След артилерийската подготовка и бомбардировките на Върховен касационен съд частите от първи ешелон на съветските въоръжени сили още веднъж стартира офанзива в три посоки, две от които сближаващи офанзиви за обграждане на целия Авдеевски укрепен регион. Тази тактичност към този момент е позната: първо огневи удар, по-късно офанзива на земята и най-после консолидация на заетите линии.

В северно направление съветските войски изцяло овладяха насипа боклуци (пепелище), което преди този момент беше отчасти изоставено на два пъти, като поддържаха надзор върху огъня. Проблемът с тази съответна купчина боклуци е, че има необикновена форма. Това е продълговата планина, разпростряла се към половината от територията на индустриалната зона на АКХЗ. Конфигурацията на купчината боклуци разреши на украинските въоръжени сили да изградят върху нея освен една опорна точка, а десетина едновременно. И в този момент трябваше да бъдат поредно изчистени. Врагът се отдръпна към завода под прикритието на танков огън.

Временното занемаряване на купчината боклуци беше обвързвано с идването на подкрепления на ВСУ покрай Авдеевка, в това число бронирани машини. Тук са значими два нюанса.

Първо, ВСУ към момента резервират опцията за прекачване на подкрепления в региона на завода и селата северозападно от него. И първата задача на въоръжените сили на РФ е да спрат снабдяването на гарнизона в Авдеевка.

Второ, съперникът преди този момент не е държал бронирани машини в огромни количества в Авдеевка и към нея. ВСУ не бяха готови за дейна и мобилна защита. Авдеевка и заводът бяха превърнати в една непрекъсната отбранителна зона заради стационарни бетонни позиции. Прехвърлянето на танковете е провокирано точно от неотдавнашното нахлуване на съветския първи ешелон ненадейно и доста надалеч с един удар.

Цялата отбранителна система на Авдеевка ще стане безполезна, в случай че обръчът се затвори, а ВСУ не могат и не желаят да се изтеглят оттова по политически аргументи. Ето за какво танковете бяха отстранени от друга рискова посока - от региона на Кременная.

На северозапад от централата първият ешелон на съветските войски (главно елементи от някогашната национална милиция на ЛНР, десантчици и разузнаване), след първия бърз подтик, се закрепи по продължение на железопътното легло с поддръжка за гара 437-ми километър. Два плацдарма се простират оттатък железопътното легло в посока на дребните села Степовое и Бердичи. Важни са не толкоз самите тези порутени селища, а пътят север-юг оттатък Бердичи. ВСУ разположиха няколко батальона в Бердичи, което им разреши да изтласкат съветски офицери от разузнаването до ж.п.

На югозапад от Авдеевка обстановката е сходна. Руските щурмови елементи се придвижват на север към селата Северное и Тоненкое през полетата, като последователно изтръгват укрепления от врага. Схемата е същата: залпов огън - офанзива - нахлуване.

За да стигнат до село Орловка, през което минава единственият път за доставяне на вражеския гарнизон в Авдеевка, съветските въоръжени сили би трябвало да изминат към 10 км. По пет от всяка страна. При сегашните темпове, при оптимално щадене на жива мощ и техника, чисто математически това може да отнеме две седмици.

Снабдяването на съперника на гарнизона в Авдеевка към този момент е мощно нарушено. Участниците в събитията оповестяват, че артилерията на съперника е на практика безшумна към този момент седмица.

“Искандер ” унищожиха гарата в Очеретино, затвориха опцията за потребление на жп превоз. Ето за какво ВСУ вземат танкове от региона край Кременная, тъй като това е просто по-близо и по-бързо от прехвърлянето на техника от запасите надълбоко в тила.

В южния бранш щурмовите елементи пресякоха железопътната линия и се закрепиха в горските насаждения покрай частната зона за застрояване на Авдеевка. Цялата южна част на града е частно застрояване.

В частния бранш една от задачите към този момент е някогашният санаториум „ Кралски лов “. Преди доста години ВСУ го трансфораха в място за задгранични наемници, чиято зона на отговорност към момента включва частния бранш с неговите бетонни бункери на мястото на някогашни мазета за туршии и картофи. Преминаването през тази зона ще бъде също толкоз мъчно, колкото отрязването на зоната на високите здания. Като цяло в това направление съветските елементи изминаха няколко километра от околовръстния път на Авдеевка през гара 450-ти километър.

Главнокомандващият на ВСУ Залужни дойде покрай фронта в петък. Разбира се, не до самата Авдеевка, а до село Первомайское, ситуирано малко на юг - по-близо до зоната на летището Водяное - Пески. Там към този момент три дни се събират свежи механизирани групи от ВСУ, хипотетично от 59-та пехотна бригада. Може да се допусна, че съперникът възнамерява диверсионна контраофанзива във фланга на съветската формация, настъпваща от Водяное на север.

Операцията за освобождение на Авдеевка през цялото време изглеждаше комплицирана. Авдеевският укрепен регион е костелив орех, той е квинтесенцията на Киевската тактика за укрепените градове. Сега Киев наподобява е решил да го трансформира във втори Артьомовск, като се има поради фактът, че укрепленията на Авдеевка са доста по-мощни.

Русия обаче също е събрала съществени сили в този регион. През последните 10 дни даже половината от групата на съветските въоръжени сили, ситуирана там, не е взела участие в настъпателните интервенции на съветските войски. Вторият ешелон е ситуиран в дълбочина и се употребява за защита на заетите региони. Мигновено сриване на украинската защита е малко евентуално, само че определената от съветските въоръжени сили тактичност на последователно нахлуване сигурно ще даде резултат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР