Напредва проектът по изграждане на 74 социални жилища, които ще

...
Напредва проектът по изграждане на 74 социални жилища, които ще
Коментари Харесай

Община Пловдив напредва с дейностите по реализацията на проект за интеграция на уязвимите групи в обществото

Напредва планът по създаване на 74 обществени жилища, които ще бъдат изцяло обзаведени, преди да бъдат настанени хора там. 4 от 9 етажа към този момент са изцяло издигнати.

Това заяви заместник-кметът Георги Титюков по време на встъпителната конференция по план „ Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Пловдив посредством усъвършенстван достъп до обучение, претовареност и здраве “.

Заместник-кметът в резюме уточни критериите, по които хора могат да аплайват – бездомни, многодетни фамилии и такива с деца с увреждания, хора, които не са настанени в центрове, населяват жилища, които нямат електричество, вода, пренаселени са или не дават отговор на строителните стандарти и сигурност. „ Не би трябвало да са притежатели на парцели и не са продавали такива за последните 5 години “, добави той.

„ Целевата група на хората, които ще населяват тези жилища и целевата група на плана за интеграция изцяло съответствува и ние ще работим с тези хора, с цел да им помогнем “, уточни ръководителят на плана Зоя Петрушева. Тя уточни, че задачата е да се осъществя цялостна стратегия за социално-икономическо включване на уязвими етнически малцинства в Община Пловдив посредством обезпечаване на усъвършенстван достъп до обучение, претовареност и здраве. В това число на деца от етнически малцинства посредством повишение на тяхната мотивация и присъединяване в просветителни, културни и спортни действия, възстановяване на владеенето на български език, възстановяване на тяхната образователна среда, стимулиране на техните артистични и спортни достижения. Работата с родителите е различен значим аспект на плана, който ще поддържа групови просветителни действия, с което да се обезпечи приобщаване на цели фамилии.

Предвиждат се професионални образования, които имат за цел да подобрят мотивацията и компетентностите на хората от целевата група, само че и да покачат тяхната дарба за претовареност посредством надграждане на професионалните им умения. Ще се обезпечи достъп до пазара на труда за служащите с ниска подготовка посредством по този начин наречената субсидирана претовареност за понижаване равнището на беднотия измежду етническите малцинства. До момента са обезпечени работни места на 6 индивида, предстоят образования на още 30 такива, които ще работят като озеленители в общинското дружество „ Градини и паркове “.

Срокът на осъществяване на плана е до 07.01.2023 година Стойността му е 1 190 00 лв., от които 180 000 са лично финансиране от общинския бюджет. Той се осъществя по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “, Приоритетна Ос 2: „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване “. В региона на здравната култура Община Пловдив си партнира с фондация „ Пловдив 2019 “, като за задачата 6 чиновници работят като сътрудници на терен и организират акции за здраве, хигиена, фамилно обмисляне, детско възпитани и работа с младежи. Организират и по този начин наречените „ юношески дни “ с присъединяване на надарени младежи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР