Напредък в прилагането на мерки, насочени към подобряване на качеството

...
Напредък в прилагането на мерки, насочени към подобряване на качеството
Коментари Харесай

Докладът на ЕК за околна среда отчита напредък в мерките за качеството на въздуха


Напредък в използването на ограничения, ориентирани към възстановяване на качеството на атмосферния въздух, регистрира Европейската комисия в оповестения през днешния ден Доклад за осъществяване на политиките на Европейски Съюз в региона на околната среда.

По данни на Министерство на околната среда и водите в последните години близо два пъти е намалял броят на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ10) и към две трети от обитаемоте места, в които има пунктове за мониторинг, са постигнали средногодишната норма.

Към момента има една агломерация (Варна) от общо 6 за цялата страна, в която е реализирано цялостно сходство с европейското законодателството. От 29 общини, за които Съдът на Европейски Съюз е постановил, че са с нарушено качество на въздуха, към този момент 9 общини дават отговор на нормите – Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово, Стара Загора, Варна, Ловеч и Димитровград. За съпоставяне през 2017 година общините са 6, а през 2016 година – 4.

Именно тъй като качеството на въздуха в страната провокира сериозна угриженост в българското държавно управление, през последните години се подхващат редица значими стъпки за подобряването му в двата съществени бранша – битово отопление и превоз. През 2018 година се направиха промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които сътвориха нужната основа за действително използване на ограничения. За понижаване на превишенията на фини прахови частици е обезпечено и финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 ” в размер на близо 115 млн. лв.. Предстои и приемането на Национална стратегия за качество на въздуха.

В отчета като съществени провокации пред България са посочени и пречистването на градските отпадъчни води, преработването на боклуци и по-ефективното използване на законодателството за отбрана на природата.

Министерство на околната среда и водите напомня, че до сегашния миг са построени 110 градски пречиствателни станции, обслужващи 172 обитаеми места и курортни комплекси. В 90 агломерации (включващи 105 обитаеми места и курортни комплекси) има централизирана канализационна мрежа от над 97%. В 125 агломерации (включващи 136 обитаеми места и курортни комплекси) е построена канализация сред 50% и 96,9%, а други 52 агломерации (54 обитаеми места) са със събрани отпадъчни води в канализации под 50%.

В развой на изграждане/реконструкция са 10 градски пречиствателни станции и 4 канализации.

През 2019-2020 година ще стартира построяването на 6 нови пречиствателни станции и реконструкции и доизграждане на канализационната мрежа в 50 агломерации.

Стойността на обезпеченото финансиране за събирането и пречистването на отпадъчните води е в размер на над 1 милиарда евро, отпуснати по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 година “, като крайният период за привършване на плановете е 2023 година

В отчета Комисията показва, че друго предизвикателство за България е постигането на задачите на Европейски Съюз за преработване към 2020 година

Министерство на околната среда и водите към този момент предприе ограничения за увеличение количеството на рециклираните боклуци. От януари 2019 година са повишени минималните условията към системите за разделно събиране, което подсигурява по-голям достъп и улеснение на жителите.

Предприети са и нужните ограничения за преустановяване на употребата и следваща рекултивация на общинските депа. До момента са отпуснати над 100 млн. лева, а за 2019 година в държавния бюджет е очакван спомагателен финансов запас от 70 млн. лева

В региона на природата Европейска комисия отбелязва забележителния прогрес на България в картографирането и оценката на 9 вида екосистеми и обвързваните с тях услуги, както и остойностяването и създаването на системи за отчетност на естествения капитал.

България е измежду страните с най-голямо биоразнообразие в Европа. Това от своя страна е обвързвано и с предизвикването, пред което е изправено Министерството на околната среда и водите за намирането на салдото сред хората, стопанската система и природата при ръководството на „ Натура 2000 “, която обгръща повече от една трета от територията на страната (34,8%).

Според отчета България среща усложнение при установяване на новите органи за ръководство на мрежата „ Натура 2000 “ и обвързваните с това консервационни ограничения.

В тази връзка са създадени измененията в Закона за биологичното многообразие, които вкарват новия метод за ръководство на мрежата „ Натура 2000 “. За него се търси баланс сред всички заинтригувани страни на национално и локално равнище, бизнеса и локалните общности. Той би трябвало да се вписва в подтекста на Европейския проект за хората, стопанската система и природата. Предстои внасянето на законопроекта за приемането му от Министерски съвет.

Като образец за добра процедура Комисията показва, че България е приела рационализирана екологична оценка – развой, който се предизвиква от Европейска комисия.

В осъществяване на държавната стратегия България е една от държавите-членки, въвела опростени екологични оценки, което понижава административната тежест и форсира процеса на взимане на решения, без да се прави компромис с качеството на процедурата.

Докладът на осъществяването на политиките на Съюза в региона на околната среда (EIR) е инструмент, който има за цел да усъвършенства използването на законодателството и политиките на Европейски Съюз в региона на околната среда, като адресира недостатъци в използването и прави рекомендации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР