Направените от управляващите в Унгария промени в закона за висшето

...
Направените от управляващите в Унгария промени в закона за висшето
Коментари Харесай

Унгария нарушава правото на ЕС с промените в образователния закон

Направените от ръководещите в Унгария промени в закона за висшето обучение, които в действителност принудиха университета, основан от Джордж Сорос, да напусне страната, не са били в сходство с правото на Европейския съюз. Това излиза наяве от мнение на Съда на Европейския съюз, оповестява " Асошиейтед прес ".

В мнението се споделя също, че Европейката комисия би трябвало да поддържа дейностите си против Унгария, с цел да подсигурява, че промените, утвърдени от унгарските депутати през 2017 година, съблюдават разпоредбите на Европейския съюз.

Една от измененията беше, че Унгария обвърза работата на задграничните университети в страната с двустранно съглашение сред унгарското държавно управление и страната на генезис на университетите. Чуждестранните университети също по този начин бяха принудени да правят просветителни действия в родните си страни.

В основата на спора е ориста на Централноевропейския университет, учреден в щата Ню Йорк от Сорос, който е унгарско-американски финансист от еврейски генезис. Висшето образователно заведение трябваше да реалокира множеството си съществени действия във Виена от Будапеща, където работеше от началото на 1990-те години.

Унгарският министър председател Виктор Орбан е изострен критик на Сорос от години, като твърди, че милиардерът човеколюбец целял да подкопава европейските полезности с демократичните си възгледи за миграцията, изказвания, които Сорос отхвърли. Идеологическата цел на Орбан за основаването на " нелиберална страна " е също по този начин в контрастност с идеала на Сорос за " отворено общество ".

С оглед на възгледите му за Сорос, законодателните промени бяха всеобщо обсъждани като ориентирани против Централноевропейския университет. Съдът на Европейския съюз дефинира, че Централноевропейския университет е " единственият задграничен ВУЗ, тогава настоящ в Унгария, който не дава отговор на новите условия ".

През април 2017 година Европейската комисия стартира наказателна процедура против Унгария след приемането на законодателните промени. Впоследствие през декември 2017 година комисията заведе дело в Съда на Европейски Съюз против Унгария.

Унгарското държавно управление отхвърли да подпише съглашение с щата Ню Йорк по отношение на Централноевропейския университет и също по този начин отхвърли просветителните действия на университета в Ню Йорк.

Според правно необвързващото мнение на генералния юрист Джулиан Кокот, Унгария би трябвало да " се отнася еднообразно към задграничните и националните висши образователни заведения " и въпросните промени са несъвместими с Общото съглашение за търговията с услуги, което е част от правото на Европейски Съюз, и с Хартата на главните прана на Европейски Съюз.

Съдът на Европейски Съюз, чието седалище е в Люксембург, стартира разискванията си по проблема. Въпреки че н е заставен да следва мнението на генералния юрист, решенията на съда постоянно са сходни на мненията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР