Напоследък все повече се говори за дълготрайните последици от Ковид-19,

...
Напоследък все повече се говори за дълготрайните последици от Ковид-19,
Коментари Харесай

Изследване: Хората, прекарали Covid-19, сa с влошено IQ и състарени с 10 години

 Напоследък от ден на ден се приказва за дълготрайните последствия от Ковид-19, които с времето се открояват все по-ясно. Неотдавна бе обявено и това: хора, прекарали зараза с ковид, са посочили по-лоши резултати на тест за просветеност спрямо участниците, които не са боледували от Ковид-19. За това информира германският " Лекарски вестник ". Изданието се базира на проучване, което записва утежняване на IQ с 8,5 точки, отговарящо на предварително състаряване с десет години. Редица специалисти обаче изразиха съмнения в доказателствената стойност на това проучване, предава " Дойче Веле ".

Заключенията

Въпросният тест, извършен в интернет от " BBC2 Horizon “, е съдържал къси въпроси за определяне на когнитивните качества, като в тази ситуация не става дума за класически тест за просветеност.

След като са отговорили на въпросите, участниците са били помолени да попълнят въпросник за своето обществено, икономическо и професионално състояние в обществото, както и за метода си на живот. А след първата вълна на пандемията участниците са отговаряли и на въпрос дали са прекарали Ковид-19.

След разбора на близо 85 000 теста се оказало, че хора, които са прекарали Ковид-19, са показали по-лоши резултати, като дефицитите нараствали в сходство с тежестта на дихателните усложнения, които пациентите са имали. Най-големи те били у хората, постъпили в болница - и изключително измежду тези, които са били на командно дишане, като дефицитите се отнасяли най-вече до семантичните качества. Макар и в по-малка степен, установена била и понижена дарба за образна централизация.

Критиките

Експерти обаче разкритикуваха изследването и обърнаха внимание на някои негови недостатъци. Така да вземем за пример не излиза наяве дали дефицитите в действителност се дължат на прекарана зараза с ковид. Изследването не съдържа и данни какъв брой време е минало след болестта и дали нарушаванията са с дълготраен темперамент. А това, че след механично обдишване пациентите постоянно се нуждаят от много време, до момента в който възстановят изцяло менталните си качества, е от дълго време известно и важи и за други заболявания. Освен това проучването не дава опция да се сравнят когнитивните качества преди и след болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР