Напоследък използването на тъмен режим (dark mode) при редица приложения,

...
Напоследък използването на тъмен режим (dark mode) при редица приложения,
Коментари Харесай

Изгасете светлините

Напоследък потреблението на мрачен режим (dark mode) при редица приложения, а и при разнообразни десктоп и мобилни операционни системи, е доста настоящо. Съображенията за това са от друго естество – както чисто естетически и здравословни, по този начин и прагматични. Причината за тази вълна е все по-масовото разпространяване на екраните с OLED матрица, които стават все по-достъпни. При този тип екрани колкото по-малко подсветнати детайли имате върху екрана във всеки един миг, толкоз по-малко от батерията употребяват те.

Правилото важи за всички типове джаджи и се изяснява елементарно с това, че на процедура обособените пиксели имат по-малко работа при тъмните зони по екрана, поради което черпят по-малко сила. Освен икономията на сила, измежду другите преимущества на този режим са по-малкото натоварване за очите, усъвършенстваната четимост на визуализирания върху екрана текст и удължаването на живота на бaтерията на устройствата като цяло.

Фотограф: Beck Diefenbach
И малко хармония

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тъмните режими се радват на необятна известност и по чисто естетически аргументи – цветовата им гама е желана от доста хора. Някои от най-използваните мобилни приложения, измежду които Messenger, Viber и Slack, неотдавна вкараха опцията за включване на dark mode, а това следва и за доста десктоп приложения, с последния си ъпдейт го добави и Chrome на Гугъл. Освен месинджърите тъмни режими имат и видеоплатформата Youtube, обществената мрежа Twitter и Skype, както и операционната система Windows и офис пакета на Microsoft. До скоро най-масовата районен съд операционна система не разполагаше с сходна екстра, само че с последния си огромен ъпдейт Windows 10 също се снабди с нея. Тъмният режим може също по този начин да бъде открит като опция и в операционните системи на конзолите за игри като Nintendo Switch и Xbox One S/X. Общо взето, въвеждането на подобен режим се чака при всеки програмен продукт, който се употребява на устройство с пъстър екран. Още една платформа, която има превъзходен и извънредно елементарен за активиране мрачен режим е Reddit. Без значение от повода, заради която желаете да го употребявате, тъмният режим е оптимално решение както за здравето на очите ви, по този начин и за това на батерията на устройствата ви.

Предимствата и минусите

При потреблението на тъмни режими се понижава количеството на така наречен синя светлина, като по този начин вероятността цикълът на съня да бъде нарушен понижава. В резултат на това хората, които употребяват тази алтернатива, постоянно го вършат, тъй като тя предлага по-добро прекарване при потребление на устройствата през нощта. Умората на очите, породена от отблясъците на екрана, също понижава доста с потреблението на по-тъмен декор.

Ползите от тъмните режими не се изчерпват с такива за здравето на потребителя. Тъмните цветове също имат способността да употребяват по-малко сила и защото по-тъмните екрани работят по-добре в настройки с ниска осветеност, разноските за електричество могат да спаднат. Освен това, в случай че устройството ви има дефектни пиксели, те постоянно са по-малко забележими при потребление на мрачен режим.

Тъмният режим може да е потребен и при дълги интервали на четене. Някои цветове се открояват по-добре на черен декор, в сравнение с бял, което е изключително скъпо, когато се пробвате да наблегнете някои елементи от информацията на страницата.

Разбира се, потреблението на dark mode има своите, въпреки и дребни, дефекти. Ситуациите, при които има доста външна светлина, да вземем за пример когато употребявате устройство в добре осветена стая, също могат да причинят стеснение при четене на текст с мрачен декор. Четенето на дребни шрифтове в мрачен режим на прилагане също е по-голямо предизвикателство, в сравнение с в по-светъл, което значи, че тези, които четат дълги текстове, е малко евентуално да се възползват от изгодите. Това ясно демонстрира, че както обичайните режими на работа, по този начин и тъмните имат своите преимущества и дефекти. В последна сметка обаче най-големият плюс е, че, въвеждайки опцията за включване на мрачен режим на приложенията, разработчиците дават на потребителите избор, учреден на техните потребности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР