Напоследък често се говори как роботите ще заемат нашите работни

...
Напоследък често се говори как роботите ще заемат нашите работни
Коментари Харесай

За първи път американска компания имплантира чипове на служителите си

Напоследък постоянно се приказва по какъв начин роботите ще заемат нашите работни места, само че може да се окаже, че има метод да се предотврати това тъмно бъдеще: ние да се превърнем в киборги на работното място (ако не ви се коства, че това е още по – мрачна алтернатива).

Компания от щата Уисконсин стана първата в Съединени американски щати, която създаде микрочип импланти за всички свои чиновници. Мениджмънтът на компанията съобщи, че чака над 50 чиновници да се подложат на непринудено чипиране идната седмица.

Инициативата, която е напълно незадължителна за чиновниците, планува имплантиране на чипове за радиочестотна идентификация (RFID) в ръцете на чиновниците сред палеца и показалеца. Фирмата се занимава с доставка на снаксове и се назовава Three Square Market (32M).

Веднъж маркиран с имплантанта, който е почти с размера на зърно ориз,  служителят ще може да извършват редица общи офис задания единствено с леко махване с ръка, което не изисква старания.

„ Предвиждаме да използваме RFID технологията, с цел да управляваме всичко, да вършим покупки в кафето в офиса, да отваряме порти, да използваме копирните машини, да влизаме в настолните си компютри, да отключваме телефони, да споделяме визитни картички, да съхраняваме здравна и друга информация, да плащаме на други терминали с радиочестотна идентификация „, споделя изпълнителният шеф на 32M, Тод Уестби.

Чиповете употребяват връзка на близко разстояние (NFC – near-field communication) и са сходни на тези, които към този момент се употребяват в безконтактните кредитни карти, разнообразни мобилни платежни системи и импланти за маркировки за животни.

Всъщност 32М е просто първата компания в Щатите с такива размери (85 служители), която предлага чипиране на служащите си. Шведската компания Епицентър към този момент се погрижи за гръмки заглавия в медиите по-рано тази година в Европа.

Според Уестби, когато личният състав бил осведомен за програмата, хората реагирали със комбинация от отвращение и възбуденост, само че в последна сметка повече от половината избрали да вземат участие.

Разходите за имплантацията възлизат на 300 $ на чип – което компанията ще заплати от името на чиновниците. След това на чиновниците към този момент няма да се постанова да носят ключове карти или смарт телефони за работа или за идентификация и засвидетелствуване посредством други системи.

Уестби споделя също, че хората не би трябвало да се тормозят, че техният шеф ще наблюдава придвижването им, тъй като чиповете не включват GPS съставен елемент и са предпазени от хакерство.

„ Всъщност няма нищо, което да се провали в него, тъй като е криптирано тъкмо като кредитните карти “, сподели той пред ABC News.

„ Шансовете да бъде хакнат чипът са съвсем несъществуващи, тъй като не са свързани с интернет. Единственият метод някой да го хакне е да раздра ръката ви “.

Сякаш с цел да потвърди сигурността на технологията, основният изпълнителен шеф споделя, че брачната половинка и децата му също ще получат импланти още идната седмица, което съответствува с проведено „ чип празненство “ в централата на компанията в Ривър Фолс, Уисконсин.

Ако чиновниците по-късно трансформират мнението си, те ще могат да отстранен импланта.

Чиповете не могат да проследят местоположението на служащите посредством GPS, само че въпреки всичко могат да дадат на работодателите голямо количество данни за това какво вършат чиновниците и по кое време – да вземем за пример какъв брой постоянно вършат спирания в работата, какъв брой постоянно употребяват тоалетната, какви закуски си купуват и така нататък

Сама по себе си тази информация въобще не е безобидна, да не приказваме по какъв начин проблемите, свързани със отбраната на персоналния живот, могат да се усилят, когато технологията се развие.

„ Много неща стартират с най-хубави планове, само че от време на време желанията се обръщат “, споделя пред ABC News ръководителят и създател на компанията за отбрана на данните CyberScout Адам Левин.

„ Оцелели сме хиляди години като тип, без микрочипове, има ли някаква специфична потребност да се чипираме таман в този момент? … Всеки самичък си взема решение каква част от персоналния живот и сигурността си да изтъргува в името на повече комфорт и удобство… “

От своя страна шефовете на фирмите, които стартираха този преход на работното място, не си дават тип да схващат защо става дума.

„ Хората ме питат: имате ли чип? “ И аз споделям: „ Да, за какво не? “, разяснява шефът на шведската компания Епицентър Фредрик Кайшер пред Асошиейтед прес през април.

„ Всички те се вълнуват от проблемите, свързани с неприкосновеността на персоналния живот и това, което значи това и по този начин нататък. А на мен ми харесва да пробвам нови неща, виждам на него като на облекчение и ми оказва помощ да си показва по-добре бъдещето “.

„ Чип – празненството “ на 32M ще се организира идващия вторник…

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР