Напомнящи на прясно направен снежен ангел, тези птероподи всъщност са

...
Напомнящи на прясно направен снежен ангел, тези птероподи всъщност са
Коментари Харесай

Морските ангели: Вълшебните същества от дълбините на морето

Напомнящи на прясно изработен снежен ангел, тези птероподи в действителност са морски охлюви без черупки (Clione limacina). За разлика от типичните охлюви, те размахват приспособените си „ крила “, с цел да се движат във водния дирек. Те са извънредно дребни, като най-големите типове доближават единствено 5 сантиметра дължина. Морските ангели ядат най-вече своите родственици, морските пеперуди, които са застрашени от подкисляването на океана.

Using their luminous, wing-like, parapodia to glide through the ocean, the graceful motion of Sea Angels is a pacifying sight. For a great phylogenomic study exploring the evolutionary divergence of these non-shelled Sea Angels from shelled Sea Butterflies
— Jason Haider (@jason__haider)
Морските ангели са група желатинови морски охлюви в границите на по-големите мекотели, които са спечелили небесно отличие макар скромното си битие като охлюв.

Учените ги назовават групово Gymnosomes и най-често срещаните типове са Clione limacina и Clione antarctica. Въпреки че стават дълги единствено 4-7 см, откривателите на океана се любуват на типа им поради тяхната хубост и готина анатомия.

За тези, които не са толкоз осведомени с морските ангели, прочетете по-надолу, с цел да разберете какво прави морските ангели охлюви, достйни за отличие.
               

Грациозните плувци, морските ангели са красиви за гледане. Техните перки, сходни на крила, ги задвижват по метод, напомнящ за хвърчене, което частично е повода те да са известни като морски ангели. Морските ангели също са много полупрозрачни, създавайки съвсем ефирна заблуда. Полупрозрачната кожа разрешава да се видят вътрешните им органи, като половите им жлези, които са много розови и оранжеви.

Въпреки че името им подсказва ангелска природа, морските ангели в действителност са хищници с много мощна захапка. В болен поврат тяхната желана храна е един от околните им родственици, морските охлюви с черупки, известни като морски пеперуди. Някои типове са хищници в засада, дебнат, до момента в който плячката мине, до момента в който други типове интензивно нападат.

След като морският ангел хване плячката си, той употребява два профилирани хранителни придатка, известни като букални конуси, с цел да извади морските пеперуди изцяло от черупките им. Букалните конуси имат голям брой кукички и назъбена радула, които разрешават бързо и дейно хранене. От визията им до потреблението може да отнеме единствено две минути!

Дори хищниците се нуждаят от тактичност, с цел да не се трансфорат в обяд, а морските ангели в антарктическите води са еволюирали, с цел да създават химическо съединяване, което възпира рибата. Това е много неизмеримо достижение за мекотело - това е единственият образец, в който химическа отбрана се създава от мекотелото и не се всмуква от източник на храна. Малкото ракообразно, наречено амфипод, даже търси морски ангели, с цел да се възползва от тяхната химическа отбрана, като се вози на техен тил.

Морските ангели имат забележителната дарба да сменят пола си. По-конкретно, те са протандрови хермафродити, което значи, че стартират от мъжки пол и се трансформират в женски през целия си живот. Улавянето на чифтосването сред два морски ангела е страхотна панорама. Двамата се въртят, заключени дружно до четири часа, съвсем като че ли са сътрудници в танц.

Son dönemde oldukça popüler olan deniz melekleri, Gymnosomata olarak bilinen bir karındanbacaklı grubudur. Kimi zaman kliyon olarak da bilinirler (en meşhur taksonları Clinoidae ailesi olduğu için; ama grup altındaki tek aile bu değildir).
— Evrim Ağacı (@evrimagaci)
Като възрастни морските ангели са създания с меки тела, само че когато се раждат в началото, те живеят в черупка. С придвижване на възрастта те претърпяват трансформация, сходно на трансформацията на гъсеницата в пеперуда. По време на трансформацията черупката се отделя.

Тясно свързаната морска пеперуда обаче резервира черупката си през целия живот. Изградена от калциев карбонит, както черупката на морската пеперуда, по този начин и черупката на ларвата на морския ангел може да имат проблеми с образуването, защото подкисляването на океана заради изменението на климата става по-голяма опасност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР