Наподобяваща хвърчило вятърна турбина, изработена от карбонови нишки, направи първия

...
Наподобяваща хвърчило вятърна турбина, изработена от карбонови нишки, направи първия
Коментари Харесай

Летяща вятърна турбина направи първия си полет край бреговете на Норвегия

Наподобяваща хвърчило вятърна турбина, направена от карбонови влакна, направи първия си експериментален полет – доказателство, че бъдещето на вятърната електрическа енергия може да се крие над повърхността на земята.

Устройството е благосъстоятелност на компанията Makani – част от фамилията на Alphabet, а реализирането на плана е подсилен от холандската Royal Dutch Shell, оповестява Bloomberg.

Тестовият полет бе сбъднат на към 10 км. от брега на Норвегия в Северно Море.

Makani е част от звеното на Alphabet, което създава пробни нови технологии. По-рано тази година компанията стартира партньорството си с Shell и все още е една от дребното, които създават вятърни турбини на правилото на хвърчилото. Турбината би трябвало да обработва силата от по-постоянните течения на по-висока надморска височина, като в бъдеще се чака тя да лети на височина от към половин километър.

Устройството прилича аероплан и е с дължина от 26 метра. То разполага с осем ротора, прикрепени към него, които поемат вятъра и основават електричество. Предимството на тази технология е, че изисква по-малко стомана и бетон за построяването си от обичайна крайбрежни вятърни турбини, някои от които са прикрепени за дъното посредством структури с размера на небостъргачи.

Тестът, който организирахме предходната седмица, потвърждава, че (технологията – бел. резд.) работи “, съобщи основният изпълнителен шеф на Makani Форт Фелкър. „ Това е голяма стъпка напред “, добави той.

Съществуват и плаващи водни турбини, само че съгласно Makani тяхната технология ще коства единствено дребна част от разноските за сходни устройства. Летящите турбини се чака да бъдат и по-лесно използвани, защото доста места не са подобаващи за разполагане на стандартната техника.

Други вероятни приложения на летящите турбини биха могли да включват снабдяването с електричество на плаващи нефтени платформи или дребни островни страни, които сега разчитат на дизелови генератори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР