Напиши есе, спечели къща. Това е името на конкурс, обявен

...
Напиши есе, спечели къща. Това е името на конкурс, обявен
Коментари Харесай

И те написали есе десетки пъти...

" Напиши есе, завоюва къща ". Това е името на конкурс, разгласен от жена, решила да се раздели с дома си в Канада по ред аргументи, една от които - към този момент не може да се грижи за него. Вместо да го продаде напряко, тя е измислила по-интересен метод да открие най-подходящия собственик за обичаната ѝ къща.
За българина обаче приказката завършва дотук. Щом въпросният материал е оповестен в обществената мрежа, той съвсем мигновено получава над 100 реакции. Реагирали, коментирали, писали, та се не запомнили. " Есе ", " есе ", " есе, доста красиво ", " есе ", " есе ". И по този начин към 15 пъти и повече от 20 споделяния. Ами да - " Напиши ЕСЕ, завоюва къща ". Нали това написа?!
Толкова ли е необразован народът ни, запитвам аз обезверено! Мозъкът единствено като наличие за запълване на черепната празнина ли ни е даден? Защото и за хубост не става, не е забележим с просто око. Няма кой да се замисли върху препоръчан за прочит текст, тъй като е прекомерно комплицирано да се напрягаме пък и да четем по едно и също време. Тъжно е, че постепенно, само че славно всеобщият българин предава себе си на течението на суха река. Но за какво се удивлявам, като съвсем никой към този момент даже не се снима с книга, а какво остава да отвори някое четиво и да прелисти вълшебството на знанието.
И още по-страшно е, че в сходни случаи " представителната извадка " излага освен личната си персона, а и цяла една нация. Смешно ли е, или тъжно, не мога да реша, по какъв начин всичко в България се движи в противоположна посока. Вместо да надграждаме образованието си, ние го занемаряваме. И не, не опира въпросът единствено до пари. Напротив - липсва мотивация.
Втората причина, за която се сещам, е мощното обезсърчение и неналичието на вяра. Те ли ни потискат да разгърнем своите умения и да се придвижим най-малко една крачка напред? " Напиши есе, завоюва къща " - ето лесна облага, си мислят някои. Но не се и пробват да отворят и да виждат какво стои зад посланието. Ежедневието по този начин ги е " натиснало ", че не остава време за безусловно нищо друго в мислите, с изключение на да се опитат да измислят по какъв начин да изкарат някой лев - но по-лесно да е.
Мързелът също може да се окаже фактор за изглупяване. И отново в основата стои четенето и самообразоването. Защото в случай че ние сами не желаяме, няма метод да ни влеят нито разсъдък, нито логическо мислене, нито работещ мозък. Но и мързи ли ни, нищо не е в положение да промени обстановката. А мързелът е първият симптом за опцията за лесна операция над един народ.
Вярата в съществуването на шанса и каквото каже " комшията ", истина е, е още един индикатор за неграмотността, която води до всичко останало. Тъй като очевидно никой от коментиралите материала не си е направил труда да прочете какво е наличието му, просто е погледнал какво са написали в коментар под поста останалите преди него и е направил същото. Точно по този начин се връщаме първоначално и затваряме кръга с мисълта за ниското обучение, което предизвиква всеки самичък на себе си, и водещо до сходни обстановки, като тази - " Напиши есе и завоюва къща " - и те написали " есе " десетки пъти...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР