Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса

...
Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса
Коментари Харесай

Росен Христов: Овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме с липсата на доставки на газ

Напълно овладяхме невижданата рецесия, която заварихме в енергетиката с липса на снабдители и контракти за природен газ. Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов на откритото съвещание на служебното държавно управление на премиера Гълъб Донев, на което министрите направиха доклад за активността на кабинета през миналите близо шест месеца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Христов уточни, че работата е била редом в две съществени посоки по отношение на доставките на газ. Започнахме да купуваме през тръжни процедури, транспарантни и според Закона за енергетиката или посредством процедури на " Газов хъб Балкан ", връщайки на масата за договаряния най-големите интернационалните снабдители и производители на естествен полутечен газ, което докара до непоклатимост на доставките, както и до доста намаление на цената, означи министър Христов.

Министърът посочи и активността за създаване на енергийна инфраструктура. Важен детайл от работата беше да се обезпечат слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана главният източник за българския пазар, уточни Христов.
Той посочи контрактуваното с Гърция двойно нарастване на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от идната година 1 милиарда куб. м потенциал за доставки и съглашението, посредством което " Булгаргаз " ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания " Боташ ".

Росен Христов дефинира съглашението с " Боташ ", съгласно което имаме запазен потенциал дълготрайно за трансфер на 1,5 милиарда куб. м годишно, като невиждан политически пробив, съглашение, което доста компании, страни, в това число Европейска комисия се опитваха да реализират. Христов посочи съдействието и ролята на президентската институция и на министри от кабинета за постигането на съглашението.

В сферата на електроенергетиката министърът регистрира постигнатия за предходната година рекорден експорт на електрическа енергия от страната. Към Брутният вътрешен продукт се прибавиха близо 7 милиарда лева, които осигуриха средствата за обезщетения за високите цени на тока на българския бизнес и разрешиха на нашите компании да работят и да бъдат конкурентни, както и да минимизираме инфлацията в страната, означи той.

По отношение диверсификацията на доставки, Росен Христов уточни подписването на двата контракта за доставка на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " с фирмите " Уестингхаус " и " Фраматом ", и напомни, че по този начин се обезпечава дълготрайно неруско нуклеарно гориво и безвредна употреба на централата.

Министър Христов означи и работата в поддръжка на хората. Той уточни две огромни благотворителни акции – обезпечаването на 18 генератора за етническите българи в Болград, Украйна, и даряването на 212 климатика за потърпевшото население от наводненията в Карловско.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР