Напълно очаквано, към полунощ снощи (13 декември) Европейският съвет излезе

...
Напълно очаквано, към полунощ снощи (13 декември) Европейският съвет излезе
Коментари Харесай

Очаквано Европейският съвет потвърди, че няма да предоговаря споразумението за Brexit

Напълно предстоящо, към среднощ нощес (13 декември) Европейският съвет излезе с публична позиция по отношение на проектоспоразумението за Brexit, оповестено от Европейска комисия още на 14 ноември.
От Съвета са безапелационни, че са подготвени да ратифицират документа и че желаят Европейски Съюз и Англия „ да открият допустимо най-тясно партньорство”. Съветът акцентира и, че е подготвен да даде ход на договаряния за бъдещото комерсиално съглашение с Обединеното кралство незабавно щом бъде подписано съглашение за Brexit. Има даже закрепен период за работа по бъдещо комерсиално съглашение – 31 декември, 2020 година.
В позицията категорично се натъртва на значимостта да няма твърда граница сред Ирландия и Северна Ирландия и че по тази причина в съглашението има защитен механизъм, който обаче даже да се задейства, ще е краткотраен и ще работи в случай че и до момента в който не бъде сменен с следващо съглашение, което подсигурява избягването на " твърда " граница.
Именно по отношение на защитния механизъм английският министър председател Тереза Мей потърси увещание, че ще се работи за опция, само че по този начин и не получи твърди гаранции по кое време ще се случи това.
" Британците би трябвало да решат какво желаят, вместо да ни споделят какво би трябвало да създадем. Бихме желали да забележим през идващите седмици те какво чакат от нас. Искаме изясняване ", разяснява ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, добавяйки, че Тереза Мей би трябвало " градивно да изрази упованията си от Европейски Съюз ".
Според Юнкер Европейската комисия ще разгласява на 19 декември цялата информация за подготовката на Брекзит без съглашение. " Европейска комисия ще разгласява на 19 декември цялата информация по отношение на Брекзит, която може да бъде потребна при липса на съглашение - всички наши по този начин наречени подготвителни ограничения ", сподели Юнкер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР