НАП поиска някои от заведенията да върнат суми, получени като

...
НАП поиска някои от заведенията да върнат суми, получени като
Коментари Харесай

Трябва ли заведения да възстановят на НАП суми, получени заради COVID мерките?


Национална агенция за приходите изиска някои от заведенията да върнат суми, получени като поддръжка поради Коронавирус ограниченията. Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията показаха несъгласието си против настояването на Национална агенция за приходите.

През 2020 година се откри стратегия, при която сдруженията, които са прекратили своята активност, получиха до 20% от оборотите си като помощ.

" За да получим тези помощи имаше стадий на одобрение, през който трябваше да предоставим доказателства за осъществени обороти за съответния регистриран интервал, за който кандидатствахме за помощта. Този стадий продължи към два месеца, в които имаше уточнения, досъбиране на доказателства за осъществени обороти, премахване на механически неточности и след което утвърдените претенденти получиха банков превод със съответната помощ от Национална агенция за приходите. Два месеца по-късно имаше така наречен стадий на отчитане, в който трябваше да представим документи за консумиране на средствата, които сме получили. След което имаше още две етапи на разпределяне на помощ, в които от нас се искаше да предоставим единодушие на Национална агенция за приходите, с цел да правят служебни информации за настоящите обороти “, изясни притежателят на заведение Калин Иванов.

Получил е съобщение от Национална агенция за приходите на 1 февруари за осъществяване на инспекция.

„ В някои от уведомленията има текст, с който претендента получил помощ, се подканва да възвърне средства, които очевидно са изчислени като надплатени в 7-дневен период. Още по-абсурдното е, че има и законна рента, а това са европейски пари, отпуснати по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност, т.е. те не са на българската хазна. Излиза, че Национална агенция за приходите от непознатите пари желае да осъществя 10% облага “, добави той.

По думите е доста значимо да има разговор, в случай че е позволена неточност, тя е позволена от Национална агенция за приходите, защото изискванията на програмата бяха извънредно съответни и заведенията, които са ги получили, са отговаряли на тях.

„ Национална агенция за приходите прави инспекции на 861 компании, получили финансова помощ. 66 от проверяваните сдружения не са показали доклад за изпълнената активност. В подобен случай ще се наложи тези сдружения да възстановят получената помощ. В контракта за показване на тази безплатна финансова помощ е планувано Национална агенция за приходите да прави следващ надзор на крайните получатели “, обявиха от приходната организация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР