Нанотехнологиите лежат в основата на невероятни проекти за суперкомпютри, нанороботи,

...
Нанотехнологиите лежат в основата на невероятни проекти за суперкомпютри, нанороботи,
Коментари Харесай

Бъдещето на нанотехнологиите

Нанотехнологиите лежат в основата на невероятни планове за суперкомпютри, нанороботи, борещи се с заболявания, и даже асансьор до Космоса. Засега обаче те са по-скоро празни фантазии, споделя Джордж Тулевски, водещ експерт в региона, работещ за IBM.

„ Това, което прави нанотехнологиите толкоз забавни – техният дребен размер – ги прави и също толкоз комплицирани. Не разполагаме с подобаващи принадлежности, посредством които да боравим с наночастици. Но даже да разполагахме, остава казусът – не може да съединяваме тези милиони частици една по една “, акцентира ученият.

Неговата работа съответно е обвързвана с създаването на въглеродни нанотръби. На доктрина (поради своите характерни характеристики) тези наночастици биха могли да доведат да увеличение на бързината на работа на компютрите десеторно. На процедура обаче за изработката единствено на един-единствен компютърен чип би трябвало да бъдат съчетани милиарди нановъглеродни тръби.

„ По някакъв метод би трябвало да накараме милиарди частици да се сглобят сами в съответната технология. Този проблем не е толкоз чужд, колкото наподобява. Ние хората не строим по този метод. Но в случай че се огледате в близост, а образците са на всички места, майката природа строи всичко по този метод. “, споделя Тулевски. Според него ключът към решението на този проблем е химията.

Вижте цялостното видео от презентацията на учения в TED Talks.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР