Нанков, Московски и Валентин Радев подадоха оставкиТрима министри от кабинета

...
Нанков, Московски и Валентин Радев подадоха оставкиТрима министри от кабинета
Коментари Харесай

Нанков, Московски и Валентин Радев подадоха оставки

Нанков, Московски и Валентин Радев подадоха оставки
Трима министри от кабинета „ Борисов 3 ” подадоха оставките си след тежката злополука край Своге, което лиши живота на 17 души. В последния ден от работната седмица оставки подадоха районният министър Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и Валентин Радев - министър на вътрешните работи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес стана ясно, че трима министри, виновни за автобусната злополука край Своге да си подадат оставките е изискал министър председателят Бойко Борисов в петък заран.

Оставките на тримата бяха поискани от премиера Бойко Борисов. И тримата били декларирали, че са подготвени да понесат политическа отговорност още на сутринта след трагичния случай. Това е станало на свиканото незабавно от Борисов съвещание в Министерския съвет.

[i]Това е вторият ремонт в третия мандат на премиера Бойко Борисов. До момента от стола си на министър си потегли проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство след информации за спор на ползи при публични поръчки във ВМА. Има и двама министри, които подадоха оставки, само че те останаха на постовете си. Преди няколко месеца това направи министър Теменужка Петкова поради договорката за ЧЕЗ и познанството ѝ със собственичката на фирмата-купувач - Гинка Върбакова. Впоследствие обаче Петкова остана на поста си. След това оставка Борисов изиска и на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Той я подаде, само че майките на деца с увреждания излязоха на митинг в негова отбрана и Петков остана на министерския пост.[/i]

На конференция в Министерски съвет през днешния ден Николай Нанков изясни, че казусът в работата до момента е в неналичието на добра съгласуваност сред ведомствата. „ Координацията сред ведомствата не е била на равнище. Ако имаше всекидневен надзор по спазването на рестриктивните мерки по пътищата може би нямаше да се стигне до този случай край Своге “, акцентира той.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев сподели, че са подали оставки, „ тъй като по този начин постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност ”. Докато се намерят нови министри, те ще продължат своята работа.

Спешен съдружен съвет поради оставките на тримата министри желаят от Вътрешна македонска революционна организация. Според народния представител Искрен Веселинов, с този ход се цели да се тушира публичното напрежение, само че има заплаха да не се довърши разкриването на същински виновните лица за нещастието край Своге. Веселинов сподели, че ходът на ГЕРБ е бил изненада за тях и решението не е било обсъждано с никой от Обединени патриоти. Според него оставката на Нанков не е добра вест за бранша.

Българска социалистическа партия считат, че оставка на цялото държавно управление е единственият излаз от политическата рецесия сега. „ Истината е следната - камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този кортеж се води от един и същи човек ”, сподели Кирил Добрев от Българска социалистическа партия. Те като политическа мощ не са сюрпризирани от оставките и ги намират за много закъснели, само че считат, че има още две основни ведомства, където оставките също са доста закъснели - наложителна оставката на Цецка Цачева и на Румен Порожанов.

ГЕРБ попитаха по кое време Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност. „ Не одобряваме нито една тезите на Българска социалистическа партия, изключително тези, свързани с корупцията. Кога Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност ”, попита Тома Биков от ГЕРБ. От партията са безапелационни, че оставките на тримата министри е политическа отговорност.

Организатор на митинга в Своге счита, че оставките не вземат решение нищо. „ Трите министерски оставки, които са подадени, не вземат решение нищо в този случаи. Трябва да бъдат открити хората, които са подписали този акт 16 за реализирането на този фалшив ремонт ”, съобщи Александър Славков, уредник на митинга в Своге след тежкия пътен случай.

[i]Народното заседание утвърди кабинета „ Борисов 3 ” доскоро повече от година, при започване на май 2017 година Това е трети мандат за Борисов, предходните два завършиха предварително.[/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР