Нанесена е щета на държавния бюджет заради неправомерно отразяване на

...
Нанесена е щета на държавния бюджет заради неправомерно отразяване на
Коментари Харесай

С неправомерни действия служители на МВР са ощетили държавния бюджет и застрахователи

Нанесена е вреда на държавния бюджет поради непозволено отразяване на заплащания по наложени на извършители електронни фишове. По предварителни планове тези вреди възлизат на хиляди левове. Това е открито при инспекция в бранш „ Единен център за обработка на нарушаванията “ в Пътна полиция, заяви началникът на отдела комисар Калоян Драганов.

Проверката е почнала в края на предходната година. Според събраната досега информация, чиновници от бранша фиктивно са разнасяли заплащания на електронни фишове, само че след информация в бюджета е открито, че такива заплащания не са постъпвали. Установени са и непозволени анулирания на електронни фишове от незапознат орган. Фишове, които са били издавани и за които е предстояло връчването на нарушителите, са бивали анулирани от чиновници, които не са имали права за това. На стадия са открити над 20 чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са взели участие в схемата и са съумели да анулират над 700 санкции единствено за 2021 година. Не е изключено инспекцията, която продължава, да обхване и минали интервали, посочи комисар Драганов. Част от материалите са изпратени на прокуратурата, паралелно с това е формирано и дисциплинарно произвеждане.

Със заповед на шефа на ГДНП от месец октомври 2021 година е осъществена и инспекция в отдел Пътна полиция -СДВР, която е приключила със информация за установени порочни практики. На база на това е разпоредена цялостна ревизия от шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, която е на заключителен стадий. По думите на комисар Радослав Начев, зам.-началник на отдел Пътна полиция в Столична дирекция на вътрешните работи, следва правене на предложение до министъра на вътрешните работи за дисциплинарно наказване на 7 младши автоконтрольори, 2-ма полицейски инспектори и един старши полицейски контрольор. Има данни, че те са променяли регистрациите на транспортни средства и по този начин вместо влекач, някои от тях към този момент били разказани като специфичен автомобил. Установени са близо 200 такива случая, като по този метод са нанесени вреди за застрахователните сдружения за над половин милион лв.. Дисциплинарни санкции ще бъдат наложени и на още един старши контрольор, един контрольор и на 28 лица, работещи по трудово правно отношение, като на 11 от тях ще се упорства за уволняване. Извън тази инспекция продължава и паралелна инспекция с ГДНП, като за 2021 година са открити 5 случая на възобновена регистрация на коли, дерегистрирани заради „ тотал вреда “. Според държавната уредба, за сходен автомобил се изплаща застрахователна лавица и той не може да бъде наново регистриран, разясни комисар Начев.

Разпоредените инспекции демонстрираха фрапиращи нередности към регистрацията на ППС. Комисар Тенчо Тенев - шеф на столичния отдел „ Пътна полиция “ даде образец, че в случай че 200 товарни автомобила бъдат регистрирани като влечаки, разликата в застрахователната стойност ще е 3000 лева на един автомобил. Това са към 600 000 лева вреди за застрахователните компании. Успоредно с това, хората, правили тази „ услуга “, са вземали от медиатори суми от порядъка на към 300 до 1500 лева, разяснява комисар Тенев. Той изясни, че тези непозволени дейности са били документирани, което е послужило за офанзиви към управлението на дирекцията, отдела и персонално към него. В резултат на осъществените от нас инспекции секват едни потоци и без значение от офанзивите към управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, към отдела и персонално към мен, които евентуално ще продължат, няма да спрем и ще си свършим работата до дъно, изрично съобщи комисар Тенев.

Проверките ще приключат по всяка възможност в края на идния месец, когато ще е ясна и цялостната картина. Онова, което се случва, е неприемливо, както и похищението против полицейски чиновници, съобщи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Калоян Милтенов.

Директорът на ОДМВР-София ст. комисар Живко Коцев даде детайлности към случая на Автомагистрала „ Тракия “ от 4 април със спрения за инспекция турски ТИР. На стадия е открито, че тя е осъществена от автопатрул на ОДМВР-София. Назначена е и инспекция по случая. От дадените пояснения на двамата проверяващи е изяснено, че тя не кореспондира с видеозаписа на лидера. Чрез Министерство на външните работи е открита връзка с лидера, който е дал своята позиция, която също не кореспондира с тази на униформените. Предстои да се обясни цялата фактология, само че предварителните данни сочат, че това, което се е случило е неприемливо – от една страна е накърнен престижът на министерството, а от друга, двамата проверяващи са изложили живота си на риск, като не са спазили никакви ограничения за безвредно прекъсване на проверявания автомобил. Отношение ще бъде взето и към началника на двамата проверяващи, изясни ст.комисар Коцев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР