Намирането на личен лекар, който записва нови пациенти, става все

...
Намирането на личен лекар, който записва нови пациенти, става все
Коментари Харесай

Доц. Киров: Общопрактикуващите лекари у нас са натоварени с всевъзможни изисквания

„ Намирането на персонален доктор, който записва нови пациенти, става все по-трудно и доста скоро ще се трансформира в огромен проблем, това важи изключително доста за персоналните лекари педиатри “. Това сподели пред БНР доктор Дафина Тачова, общопрактикуващ доктор и педиатър от Благоевград, и единствен детски пулмолог в Югозападна България.

„ Съвсем скоро фамилните лекари няма да могат да обслужват качествено и тези, които са непрекъснати техни пациенти. Под 60-годишна възраст в Благоевград са единици, броят се на пръстите на едната ръка. Само след 5 години това натоварване, на което сме подложени, ще се отрази “, предвижда доктор Тачова.

Тя бе безапелационна, че върху общопрактикуващите лекари са стоварени голям брой действия, което прави натоварването им нетърпимо и те търсят друго решение – да вземем за пример да отидат в чужбина, закъдето изобилстват предложения за работа при доста по-добри условия.

„ Буксуваме към този момент години наред. Чакаме да се появи работещо Здравно министерство. Между единия и другия министър министерствата стопират да работят, стартират от нулата, от тях стартира летоброенето “, разяснява още доктор Тачова и уточни, че от години педиатрията у нас е най-нископлатената компетентност.

„ Нещата в държавната здравна политика са изпуснати непоправимо “, безапелационна бе тя.

У нас няма задоволително практики за образование на общопрактикуващи лекари, само че пък има младежи, които желаят да специализират, твърди доцент доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).

В качеството си на учител по обща медицина той акцентира, че казусът е решим, само че това ще отнеме време.

Доц. Киров напомни, че ръководеното от него съдружие още пред 10 години е предупреждавало Министерство на здравеопазването за последствията от застаряването на лекарите и последователното им излизане в пенсия, само че предложенията не са намерили схващане и не са последвали съответни решения.

По думите на доцент Киров детските заболявания би трябвало да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина.

Най-сериозните проблеми обаче за него могат да се дефинират като тежко администриране и ненужно натоварване на общопрактикуващите лекари с всевъзможни действия и отговорности.

„ Това се назовава антимениджмънт на практиките на персоналните лекари. Когато има условие да се назначи здравна сестра, първото нещо е такава да бъде открита, второто – да й бъде обезпечена почтена заплата. След това, в случай че практиката надвишава еди-колко си пациенти, би трябвало да бъде назначен втори доктор, първо – да бъде открит подобен, второ – да му бъде обезпечена почтена заплата. Има и доста други “, разяснява ръководителят на НСОПЛБ.

Той бе безапелационен, че персоналните лекари, които са и педиатри, са още по-претоварени и поради непотребни визити, когато децата заради най-лекото неразположение не се позволяват до детската градина и родителите търсят персоналния доктор даже и за положения, което не изискват лекарски обзор.  

По думите му с цел да се реши казусът с дефицита на персонални лекари и педиатри е значимо да има предпочитание и разсъдък, а тези, които вземат решения, е редно да се вслушват в тези, които са на терен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР