Намирането на ембрион в мумифицирани останки е нещо почти нечувано.

...
Намирането на ембрион в мумифицирани останки е нещо почти нечувано.
Коментари Харесай

2000-годишна мумия с липсваща глава разкри своята шокираща тайна

Намирането на ембрион в мумифицирани остатъци е нещо съвсем нечувано. Сега учените настояват, че имат доказателства за мумифицирано момиче в тийнейджърска възраст, което е умряло, до момента в който раждало близнаци.

„ Това е първата открита мумия от този тип “, сподели пред LiveScience Франсин Марголис, която управлява проучването на мумифицираните остатъци.

На възраст сред 14 и 17 години, момичето евентуално е умряло при раждане преди повече от 2000 години. Балсаматорите сложили ембриона завит сред краката й. Изглежда обаче никой не знаел, че е била бременна с близнаци.

Повече от 100 години останките са се намирали в сбирката на музея Смитсониън, до момента в който Марголис не решила да ги прегледа по-отблизо.

Тя направила компютърна томография на останките на мумифицираното момиче, с цел да получи размерите на таза и да удостовери повода за гибелта.

Но вместо това тя разкрила нещо изненадващо

Изглеждало по този начин, като че ли в гръдната празнина имало предмети.

2,000-Year-Old Teenage Mummy With Missing Head Hid a Shocking Secret
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
След това Марголис и антропологът Дейвид Хънт от университета " Джордж Вашингтон " изследвали рентгенови фотоси на останките и били доста сюрпризирани да видят втори плод.

„ И двамата се взирахме в екрана на компютъра, след това един в различен и още веднъж в екрана “, сподели тя пред Business Insider в имейл. Тя и Хънт разгласили находката в рецензирания интернационален вестник за остеоархеология в края на предходната година.

Неоткритият близнак
Останките на мумията са открити през 1908 година „ Невъзможно е, несъмнено, да се знае дали майката или някой различен е знаел за втория близнак “, сподели Марголис.

Позицията на втория плод в гръдната празнина на дамата също е мистерия.

Но откривателите считат, че тялото му се е преместило в гръдната празнина, когато момичето е било балсамирано. Процесът кара диафрагмата да се разтваря, позволявайки на плода да мигрира, пишат те в публикацията.

Остават още неразгадани мистерии
Музейните сбирки с човешки остатъци са противоречиви и от Смитсониън към този момент не разрешават да се правят разрушителни проби с взимане на проби от тъкани, кости, зъби или нокти. Следователно е мъчно да се научи повече от това, което CT и рентгеновите лъчи могат да разкрият.

„ Освен това главата на майката липсва, което ни затруднява да научим повече за цялостното й здраве “, показа Марголис.

„ Съществува една фотография на главата на мумифицираното момиче, само че откакто е била фотографирана, евентуално е била наново заровена, преместена е в локален музей или открадната “, сподели Марголис.

Ancient Egyptian teenager died while giving birth to twins, mummy reveals
— Marvin Goodsell (@GoodsellMarvin)
„ CT сканирането е по-малко инвазивно от други проби и в случай че се направи още веднъж, резултатите може да предложат повече информация за майката и близнаците “, сподели още Марголис.

Например главата на първия плод е била в родилния канал на момичето. Докато Марголис и Хънт са сигурни, че точно това е довело до гибелта на майката, мъчно е да се дефинира дали тялото на плода е било отделено по време на балсамирането или вследствие на травматично обезглавяване на плода, когато главата на бебето е била отделена по време на раждането.

„ CT сканирането, фокусирано върху черепа на плода, може да даде нова информация по този въпрос “, сподели Марголис.

През 2022 година откривателите сложиха под подозрение единствената друга известна мумия на бременна жена. Учените теоретизират, че процесът на балсамиране не е съумял да резервира доказателства за бременност, което прави това ново изобретение доста рядко.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР