Намирането на добри кадри в страната, а и в световен

...
Намирането на добри кадри в страната, а и в световен
Коментари Харесай

Дигиталните иновации в подбора на кадри

Намирането на положителни фрагменти в страната, а и в международен мащаб, става все по-голямо предизвикателство: поколението на " лоялните чиновници " (baby boomers) към този момент се пенсионира; " милениалите " избират да бъдат на свободна процедура, а генерация Z занапред се влива в трудовите редици. Надпреварата сред работодателите за намаляващите претенденти е все по-голяма и се случва на фона на цифрова гражданска война, която фрапантно трансформира разпоредбите.

За да отговори на условията и потребностите на новите, софтуерно грамотни претенденти, най-големият ритейлър у нас - Kaufland България, вкара редица нововъведения в процеса си на асортимент. Последната стъпка в тази посока е внедряването на цифров чатбот. Как работи той описват експертите от отдел " Човешки запаси " на компанията - Мила Вълкова, старши началник " Подбор, работодателска марка, обосноваване и задържане " , и Анелия Панчева, специалист " Подбор " .

Защо решихте да внедрите чатбот в процеса по асортимент на хора в компанията?

М.В.: С потреблението на интерактивния чатбот ние осигурявяаме на евентуалните ни претенденти още един метод да научат за другите кариерни благоприятни условия, които компанията предлага, както и да получат отговор на своите въпроси по отношение на Kaufland. Като водач в бранша си и сертифициран за пета година Топ Работодател, ние непрекъснато се стремим да се развиваме и да сме в крайник с новите трендове. Дигитализацията към този момент навлезе във всяка сфера от живота ни и развиването на този спомагателен канал за връзка с претендентите ни е естествено продължение на напълно цифровизираната ни система по асортимент, която внедрихме още през 2018-та година.

По какъв метод чатботът оказва помощ на претендентите по-лесно да си намерят мечтаната работа и какви са стъпките това да се случи?

М.В.: Кандидатите могат да употребяват чатбота както онлайн от своя мобилен телефон, таблет или компютър (на нашата кариерна страница ), по този начин и през терминалите, ситуирани на Информация във всички наши магазини. През кариерната ни страница чатботът дава две варианти. С първата евентуалните претенденти могат да задават и получават отговори на всевъзможни въпроси, свързани с работата при нас или да бъдат ориентирани към страница с повече информация.

Втората функционалност, която е дейна и на терминалите, е кандидатстването посредством помощта на чатбота. Той може да даде информация за отворените позиции и когато претендентът прояви интерес към съответна такава - да отговори на няколко въпроса и да кандидатства за нея. Следващите стъпки от процеса са сходни с тези при останалите кандидатури, които постъпват от другите ни канали: кандидатурата се преглежда деликатно и при положение, че претендентът е утвърден по документи, пристъпваме към телефонен диалог и среща.

За всички разгласи и сфери на активност на компанията ли може да е потребен чатботът и има ли ограничавания в потреблението му през другите платформи?

А.П.: Чатботът може да се употребява за всички сфери на активност в компанията. Въпреки това, нашата рекомендация е използването му на терминалите в хипермаркетите да е единствено за позиции във филиалите на Kaufland. За кандидатстване в останалите ни две структури - Централен офис и Логистична база, се изисква автобиография. С оглед на сигурността и отбраната на персоналните данни, към този момент тя няма по какъв начин непосредствено да бъде приложена през терминалите.

Съветваме всеки, който се интересува от кариерен старт при нас, да прегледа нашата кариерна страница за отворени позиции. През нея претендентите могат да употребяват опцията " Лесно кандидатстване " и единствено с няколко клика в границите на минута да попълнят данните си и да изпратят свое CV. Това може да стане с или без да си основават личен профил. Освен това, тук искащите да стартират работа в Kaufland могат да получат доста потребна информация и отговори на въпроси, свързани с професионалните благоприятни условия, които предлагаме.
 Анелия Панчева – специалист
Източник:

Анелия Панчева – специалист " Подбор "

Освен за свободните позиции, защо друго дава информация чатботът?

А.П.: Стремим се непрестанно да подобряваме и допълваме наличието, което чатботът ни дава на потребителите. Освен за отворените позиции и методите за кандидатстване по тях, благодарение на чатбота сега те могат да получат и настояща информация за нашите юношески стратегии, за работодателските ни награди, за придобивките, работното време и изискванията на труд, които предлагаме.

Какви са задачите, които си поставихте, когато решихте да внедрите тази цифрова иновация?

М.В.: От една страна, бихме желали чатботът да може да дава оптимално правилна и цялостна информация, а това значи да не стопираме да допълваме " знанията " му за компанията. От друга, желанието ни е с негова помощ да дадем опция на от ден на ден хора, които имат интерес към нас като шеф, да получат елементарно и бързо информация и контакт с нас, както и в допълнение да улесним кандидатстването им.

Как в действителност се случи внедряването на чатбота?

А.П.: Предвид многото софтуерни стъпки и способността му да отговори на няколко хиляди въпроси, внедряването му не беше нито лесна, нита бърза задача. Крайният резултат сигурно е удовлетворяващ и за тримесечието, в което той действа пълноценно, през него са извършени над 1000 диалога. Преди консолидираното му извършихме редица механически инспекции от наша страна, както и благодарение на сътрудници от други отдели на компанията, с цел да сме сигурни в безпроблемното действие на платформата.

Само в България ли е въведен чатботът в помощ на претендентите за работа в Kaufland ?

М.В.: Чатботът като информативен портал, част от кариерната ни страница и терминалите в магазините ни, както и като спомагателен канал за кандидатстване, беше внедрен във всички страни от Kaufland групата. Като огромна интернационална компания с съвсем 150 000 чиновници в Европа, налагането и следването на единни стандарти е значимо за нас. Вярваме, че по този метод предлагаме на нашите претенденти положителни практики, одобрени на международно равнище. Имплементирането на чатбота във всички страни, в които Kaufland оперира, е част и от интернационалната ни тактика за цифровизация.

Дигитализирането и потреблението на новаторски технологии са неизменима част от HR тактиката на Kaufland България. Освен че затвърждават лидерската позиция на компанията като шеф, нововъведенията способстват и за постигането на обилни триумфи в категорията " Дигитален HR " на интернационалния документ Топ Работодател. С признанието, което носи изследването, веригата затвърждава мястото си измежду водещите компании в Европа, които ползват високи стандарти в ръководството на човешкия капитал, грижата за хората, изискванията на труд и развиването на своите чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР