Намирането на богати на белтъчини храни, които са полезни за

...
Намирането на богати на белтъчини храни, които са полезни за
Коментари Харесай

Човечество от вегани – най-добрата перспектива за Земята

Намирането на богати на белтъчини храни, които са потребни за климата, може да е комплицирано, само че учените се пробват да схванат кои храни могат да ни оказват помощ да ограничим въглеродните излъчвания и да спасим планетата си.

Когато става въпрос за понижаване на самостоятелните ни въглеродни излъчвания, една от най-въздействащите стъпки, които можем да предприемем, е да се храним по-екологично. Производството на храни в международен мащаб е отговорно за 35% от всички излъчвания на парникови газове, породени от индивида. Макар че животинските артикули съставляват главната част от излъчванията, които отделяме при храненето си, те обезпечават единствено 20 % от калориите в света.

Известно е, че животинските артикули, като млечни артикули, яйца, риба и месо, са положителни източници на протеини, а приемането на нужното количество протеини е от значително значение за растежа и възобновяване на организма ни

За тези, които желаят да се хранят с нисковъглехидратна диета, която е и питателна, набирането на нужното количество протеини може да се окаже предизвикателство. Ситуацията се усложнява от големия набор от артикули, които са разполагаем, като доста от тях настояват, че са " въглеродно неутрални " или " устойчиви за околната среда ", без постоянно да поддържат тези изказвания.

И по този начин, по какъв начин би изглеждала една богата на протеини и нисковъглеродна диета? Колко нездравословни за климата са месото и млечните артикули? Колко по-устойчиво е да се употребяват единствено протеини на растителна основа, като тофу, нахут и грах? По-добре ли е да се откажем от сиренето или пилешкото месо? Кои други възможности без скотски генезис имат най-ниски въглеродни излъчвания?

BBC Future се зае да отговори на тези въпроси, като употребява данните от най-големия до момента разбор на питателните системи, направен от Джоузеф Пур, откривател в Оксфордския университет, и Томас Немечек, който учи виталния цикъл на храните в швейцарския проучвателен институт Agroscope.

Според разбора говеждото месо генерира 49,9 kg CO2 еквивалент или CO2e на 100 g протеин, което се равнява на количеството в четири пържоли. Протеините с втори по величина отпечатък на парникови газове (ПГ) са агнешкото и овнешкото месо, които генерират 19,9 kg CO2e на 100 g.

Еквивалентът на CO2, или CO2e, е индикатор, който се употребява за количествено установяване на излъчванията на разнообразни парникови газове въз основа на способността им да затоплят атмосферата - техния капацитет за световно стопляне.

" Толкова доста се натъртва на говеждото месо, че хората постоянно не помнят за другите типове месо и тяхното влияние ", споделя Ан Бордие, шеф на отдела за стабилно хранене в Института за международни запаси.

Кравите, овцете и козите са преживни животни - животни с повече от една стомашна камера, които изхвърлят метан, когато смилат храната си. Макар и с по-кратък живот в атмосферата, метанът е мощно настоящ газ, чието влияние върху световното стопляне е 84 пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид (CO2) за интервал от 20 години.

В допълнение към високото обособяване на метан от добитъка, парникови газове се отделят и за производството и превозването на фуражи и за ръководството на животновъдните ферми, споделя Софи Марбах, физик и откривател в Националния център за научни проучвания във Франция, която е направила разбор на въглеродния отпечатък на месото и млечните протеини през 2021 година

Млечните крави нормално дават високи добиви на мляко в продължение на към три години, след което се колят, а месото им се употребява за говеждо месо.

Месото от дребни непреживни животни, като пилешко, пуешко, заешко и патешко, има доста по-малък отпечатък на парникови газове от говеждото и агнешкото месо. Пилешкото месо, да вземем за пример, има съвсем девет пъти по-нисък отпечатък на парникови газове от говеждото - генерира 5,7 kg CO2e на 100 g протеин.

Това е " много малко ", споделя Сара Бридъл, професор по храни, климат и общество в Университета в Йорк, Англия. " Това е в действителност сходно на отглежданите в рибни стопанства и яйца. "

Свинският отпечатък от парникови газове (7,6 kg) е към 6,5 пъти по-нисък от този на говеждото месо и 1,4 пъти по-висок от този на птичето месо (5,7 kg).

Именно сиренето, а не пилешкото или свинското месо, генерира третите по величина излъчвания в селското стопанство, след агнешкото и говеждото месо.

" Съществува консенсус, че " да си вегетарианец е отлично ", само че забравяме, че сиренето в действителност е много въглеродно интензивно ", споделя Марбах, като отбелязва, че това се дължи на високото произвеждане на метан от кравите и на обстоятелството, че те изискват " доста запаси за малко продукция ".

Въглеродният отпечатък на сиренето (10,8 kg CO2e на 100 g протеин) е съвсем два пъти по-висок от този на пилешкото месо и също по този начин по-висок от този на свинското месо и яйцата (4,2 kg CO2e).

Емисиите от храненето могат да варират доста според от типа на сиренето, което консумирате. По-твърдите сирена, като пармезан да вземем за пример, са по-въглеродно интензивни от меките сирена, тъй като се създават с повече мляко, споделя Бридъл. Меките сирена съдържат повече вода - в изварата да вземем за пример има 50% повече вода, в сравнение с в чедъра, споделя тя.

Въглеродният отпечатък на кравето сирене е сходен на този на сирената от козе или овче мляко, " тъй като всички те са преживни животни ", споделя Бридъл. " Но кравето сирене евентуално е най-ефективно, тъй като млечните крави създават големи количества мляко. " По данни на Министерството на околната среда, храните и селските региони на Обединеното кралство една млечна крава е произвела приблизително 8200 литра през предходната година.

В същото време киселото мляко е изненадващо нисковъглеродно - 2,7 кг CO2e на 100 г протеин, защото за производството му не е належащо доста мляко (много по-малко, в сравнение с при сиренето) и има редица странични артикули, като сметана и масло, което значи, че отпечатъкът на парниковите газове се разпределя сред голям брой хранителни артикули, споделя Марбах.

Животинските артикули са виновни за 57% от международните излъчвания, свързани с храните, спрямо храните на растителна основа, които способстват за 29% от общия размер.

Комисията по изменение на климата на Обединеното кралство (CCC) предложи понижаване на потреблението на месо и млечни артикули с 20% до 2030 година, а на месото - с 35% до 2050 година, с цел да се реализиран задачите на страната в региона на климата.

Вариантът с най-ниски излъчвания би бил да се одобри веганска диета и да се изключат изцяло месото и млечните артикули. Според изследване на Oxford Martin School към Оксфордския университет, в случай че целият свят стане веган, световните излъчвания, свързани с храната, ще намалеят с до 70 % до 2050 година

Диета, богата на грах, бобови растения и ядки, може да бъде извънредно нисковъглеродна. При производството на 100 г протеин от грах се отделят единствено 0,4 кг CO2e. Това е съвсем 90 пъти по-малко, в сравнение с приемането на същото количество протеин от говеждо месо. Други бобови култури, като лещата, имат излъчвания на парникови газове от 0,8 kg CO2e. Производството на тофу пък генерира 2,0 kg CO2e на 100 g - тези излъчвания са свързани най-много с разчистването на земята за производството на соя, споделя Бридъл.

Чрез кръстосване на див нахут с култивирани сортове американската компания Nucicer е основала високопротеинов нахут на прахуляк, който съгласно нея също понижава CO2e на културата. Прахът може да се употребява като безглутеново брашно в тестени произведения и печива.

Чрез увеличение на наличието на протеини Nucicer съумява да създаде повече протеини на акър и да понижи общото количество нужна сила и вода, споделя Катрин Кук, основен изпълнителен шеф и съосновател на компанията. " Това в действителност оказва помощ за въздействието на нашите протеинови източници върху околната среда ", споделя тя. Нахутът също по този начин е доста ефикасен във връзка с водата и фиксира азота от въздуха в почвата, което е жизненоважно за растежа на растенията, прибавя тя.

Диетата, богата на грах, бобови растения и ядки, може да бъде извънредно нисковъглеродна.

При рибата и морските блага е по-трудно да се пресметна отпечатъкът от парникови газове. Той може да варира доста според от типа и метода на улов.

Отглежданите в стопанства скариди имат доста по-висок отпечатък (18,2 kg CO2e на 100 g), в сравнение с отглежданата в стопанства риба (6,0 kg CO2e). Това се дължи на обстоятелството, че мангровите гори, които съхраняват големи количества въглерод, постоянно се унищожават и трансформират във ферми за скариди.

Но отглежданите двучерупчести мекотели, в това число миди, стриди и рапани, имат доста по-ниски излъчвания на парникови газове, към шест пъти по-ниски от отглежданите скариди и към 3,5 пъти по-ниски от отглежданите в изкуствени водоеми риби, споделя Джесика Гефарт, доцент по екология в Американския университет във Вашингтон.

През 2021 година Гефарт и сътрудниците ѝ проучват въздействието на морските блага върху околната среда по редица фактори, в това число излъчвания на парникови газове, замърсяване и потребление на прясна вода.

Отглежданите в стопанства двучерупчести мекотели са получили най-хубави резултати по всички индикатори. Уловените в дивата природа двучерупчести мекотели обаче не се показаха толкоз добре във връзка с излъчванията на парникови газове - те отделят от пет до 10 пъти повече излъчвания спрямо отглежданите си събратя, споделя Гефарт./БГНЕС

------------------------------

Изабел Гератсън, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР