Намираме се във върховата част на трети поред за страната

...
Намираме се във върховата част на трети поред за страната
Коментари Харесай

На върха на третия пик на заразата

Намираме се във върховата част на трети подред за страната пик на заболеваемост от COVID-19, съобщи на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. Започваме да вървим в най-високата част на платото, посочи той и добави, че новите случаи се повишават изключително осезаемо в последните няколко дни. Увеличава се и броят на приетите в болница, само че пък смъртността е по-ниска спрямо втората вълна на COVID-19 у нас.

Натиск върху лечебните заведения има, само че най-големият напън сега е върху душeвността на хората, означи проф. Ангелов.

За последните 14 дни по заболеваемост България се подрежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-ро на Балканите със 732 на 100 000 души население. Страните, които са с над 700 на 100 000 души население са Естония, Унгария, Чехия, Полша, България, Швеция и Франция. По отношение на смъртността страната ни записва 21 на 100 000 души население, което ни отрежда 3-о място в Европа след Унгария и Чехия и първо място на Балканския полуостров. Страните със смъртност над 10 на 100 000 души население Унгария, Чехия, България, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния. 

У нас най-високата заболеваемост има в София-град, следван от Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна. 7 са областите със заболеваемост от над 800 на 100 000 души население. Други 7 области са със заболеваемост под 500 на 100 000 души население - те са най-слабо наранени. Това са Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново и Габрово. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на седмичния брифинг на Националния действен щаб. Той регистрира, че приетите в болница сега са доста повече в сравнение с при втората вълна, което се дължи главно на британския вариант. В съпоставяне с втората вълна обаче смъртността в този момент е доста по-ниска. 

Натискът върху лечебните заведения е друг в другите области на страната. Най-осезаем продължава да бъде в София-град, Бургас, Шумен и Варна. " Най-големият напън сега обаче е върху душeвността на хората. Различни хора се пробват по един или по различен метод да окажат напън посредством боравенето с очакванията и страховете на всички българи. Моля, дано всеки един български жител да бъде спокоен, да знае, че системата на опазването на здравето е подготвена, има всичко належащо за реакции при тази рецесия, готова е. Нямаме безусловно никакви терзания ", сподели още той. 

Проф. Ангелов добави, че вярата е в покачващия се брой на имунизирани българи, като регистрира, че за последната седмица са ваксинирани близо 15 000 души на ден. " Очакваме това число да се усили с идването на още ваксини. Може би сме единствената страна в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отхвърлят имунизацията да бъде приложена за това, че не е определената от тях ваксина. Очакваме до края на април да получим задоволително ваксини, с което да дадем опция на хората да създадат своя осведомен избор каква ваксина да си сложат ", означи здравният министър.

За поредна седмица започваме да обръщаме наклонността на брой позитивни проби и брой излекувани от лечебните заведения. 259 563 е общият брой на излекуваните. Приблизително е подобен и броят на излекуваните българи и не са отразени в системата, прекарвайки безсимптомно болестта. Те заедно с имунизираните лица вършат близо 1 млн. души, което ни даде опция да вземем решенията, свързани ограниченията. 

За последните 7 дни броят на излекуваните е 17 250, а на доказаните случаи е 25 478. За съпоставяне с миналата седмица, когато доказаните случаи бяха почти същото число – 25 354, а излекуваните за седем дни бяха 11 756. За миналата седмица бяха 10 408, добави здравният министър. 

Средната възраст на новохоспитализираните е 53 години. Средната възраст на умрелите е 72 години. 

Към момента 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата в интензивните структури на лечебните заведения. Има възможност за увеличение на леглата за Covid-пациенти там, където това се постанова, без това да компрометира потребността от кревати за пациенти отрицателни за Covid-19. Системата на опазването на здравето разполага почти с 48 000 кревати за интензивно лекуване, регистрира проф. Ангелов.  

11 956 е общият брой на инфектираните медици досега. Активните случаи са 1216, от които 1070 са на домашно лекуване, 146 са в лечебните заведения, 11 са в интензивните структури. 

Европейската организация по медикаментите продължава да прави оценка и на останалите ваксини, за които към момента няма издадено позволение за приложимост. Това е имунизацията на CureVac, Novavax, " Спутник V " и Sinovac, заяви изпълнителният шеф на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов. По отношение на " Спутник V " е планувано да бъде осъществена ревизия на индустриалните бази в Русия през май. Това е от наложителните условия, преди оценката на Европейската организация по лекарствата да завърши. Едва след тази ревизия ще може да се премине към идващия стадий. По отношение на Sinovac на китайския производител, към момента се организират първичните съвещания сред Европейската организация по медикаментите и производителя. Очакваме удостоверение по кое време ще се премине на по-следващ стадий ", разяснява още той.

По думите му, предходната седмица е осъществена смяна в разрешението за приложимост на трите налични в България ваксини. " В Германия към този момент се създава имунизацията на Pfizer/BioNTech. Очаква се това да докара до ускорение на производството и по-скорошни доставки на територията на целия Европейски съюз. Има и дребна смяна в изискванията за предпазване на този препарат. " Ваксината ще може да се съхранява сред минус 25 и минус 15 градуса до 2 седмици. До този миг опциите за предпазване бяха при минус 90 градуса до 6 месеца и от 2 до 8 градуса до 5 дни. Очаква се с тази смяна да има чисто логистични облекчения ", сподели още Кирилов.

Относно имунизацията на AstraZeneca има смяна в комерсиалното название - Vaxzevria. Добавена е и нова индустриална база в Нидерландия, където се създава дейното вещество на препарата. 

В страната ни през април се чакат към 700 000 дози, като към 350 000 ще бъдат РНК ваксини. До края на юни се чакат към 1,4 млн. от Pfizer/BioNTech и 500 000 от Moderna, към милион от AstraZeneca и близо половин милион от имунизацията на Johnson & Johnson. Около 16 април се чака и първата доставка на имунизацията на Johnson & Johnson и към 26 април би трябвало да има и втора доставка от нея. 

В последните дни не се следи експоненциално повишаване на новите случаи, които изискват лекуване в лечебни заведения. Броят на излекуваните съвсем доближи броя на новозаразените. Наблюдава се непрекъснат запълващ се потенциал, само че почти, колкото се одобряват, толкоз хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат подготвеност, имат запас. Той не е на 100% напълнен и имаме опция, даже при повишение на броя на новозаразените, да реагираме съответно. Не се следи натискът от ноември и декември, когато имаше недоволство от очакване пред лечебни заведения и незадоволителна опция за хоспитализации ", каза директорът на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов "  проф. Асен Балтов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР