Война по пътищата“ от години е клише, зад което стоят

...
Война по пътищата“ от години е клише, зад което стоят
Коментари Харесай

Престъпникът на пътя – неженен мъж до 39 години, дрогиран и със средно образование

„ Война по пътищата “ от години е факсимиле, зад което стоят хиляди персонални истории, само че до през днешния ден в страната нямаше ясна диагноза за „ епидемията “ от пътно-транспортни закононарушения.

Сега за първи път възобновеният от предходния длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков Съвет за криминологични проучвания очерта точната картина на закононарушенията и нарушителите зад кормилото, написа

На тях е отдадено първото приключено криминологично проучване след възобновяването на активността на съвета като експертен съвещателен орган за наказателната политика на страната. И съветът, управляван от министъра на правораздаването Мария Павлова, одобри окончателния отчет по него. Изследването наблюдава и проучва данните на закононарушенията на пътя, законодателната рамка и нейните промени, правосъдната процедура, главните проблеми при използването на съответните правила на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс като интервалът 2016-2021 година е съпоставен с 2010-2015 г. (пълния текст на отчета виж тук).

От него може да се направи профил на всеобщия нарушител на пътя. Той е неженен мъж, до 39 години, с най-вече приблизително обучение, кара след приложимост на дрога и ще получи условна присъда.

Докладът демонстрира, че максимален е делът на закононарушенията по член 343б от Наказателен кодекс, инкриминиращи управлението на МПС след приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Те съставляват впечатляващите 75,6% или три четвърти от всички осъдени пътнотранспортни закононарушения в страната за интервала 2010-2021 година

Най-често закононарушения на пътя правят неженени мъже със приблизително или главно обучение на възраст от 18-39 години.

Най-много са наказаните дами водачи на МПС от същия възрастов диапазон, като броят на дамите на възраст 40-49 година стремглаво нараства. При дамите, за разлика от мъжете, доминират наказаните лица със приблизително и по-високо от междинното обучение.

Осъдените за ръководство на МПС след приложимост на опиати, както и неправоспособните водачи, са преобладаващо младежи на възраст от 18-29 години.

Ако разгледаме някои от хипотезите на член 343б от Наказателния кодекс, се обрисуват трендовете при най-масовите закононарушения на пътя и отчетът демонстрира по какъв начин страна им е дала отговор и какъв е резултатът от това.

Чл. 343б, алинея 1 от НК инкриминира ръководството на МПС с открита по надлежния ред концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Това закононарушение заема максимален дял в структурата на осъдените действия по член 343б от Наказателен кодекс – 78%. За интервала 2010-2021 година са осъдени общо 62 355 закононарушения.

Наблюдава се тенденция към мощно ограничение на използването на ефикасното наказание. Докато през 2010-2015 година с ефикасна присъда са приключили делата за 63,4% от осъдените закононарушения през интервала, то през 2016-2021 година с дейно наказание са осъдени 7,3% (1940) от всички закононарушения за интервала. В края на проучвания 12-годишен интервал осъдените с използване на дейно наказание понижават с 94,1% по отношение на началната 2010 г. „ Прави усещане сериозният спад на осъдените с използване на дейно наказание закононарушения през 2016 година по отношение на 2015 година с -78,4%, който продължава с по-бавни темпове, а към края на интервала бележи леко нарастване “, пишат специалистите.

Чл. 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс – ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции

През 2010-2021 година по този текст са осъдени 10 273 закононарушения, от които 2,5% (255) през първия 6-годишен интервал 2010-2015 година и 97,5% (10 018) през втория.

„ Ясно изразена и засилена е наклонността към нарастване както за целия 12-годишен интервал, когато осъдените закононарушения за ръководство на МПС след приложимост на опиати са нарастнали 784 пъти по отношение на 2010 година, по този начин и във всеки от изследваните два интервала по настрана. …След измененията в Наказателен кодекс при започване на втория обсъждан интервал 2016-2021 година, броят на осъдените закононарушения пораства с високи темпове – през 2017 година – 5,4 пъти или с 436,5% по отношение на 2016 година, през 2018 – със 139% по отношение на 2017 година, през 2021 година – с 25,8% по отношение на 2020 година “, показват създателите на проучването.

Броят на осъдените за шофиране след приложимост на дрога може да нараства доста, само че данните демонстрират, че колкото по-масово става това закононарушение, толкоз по-масово за него се постановат и условни присъди.

През 2010-2021 година осъдените по член 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс с използване на дейно наказание закононарушения са 1 542 или 15% от всички осъдени през интервала, а с условно наказание – 8 731 или 85%. Докато през 2010-2015 година с използване на дейно наказание са осъдени 77,2% от закононарушенията през интервала, то през 2016-2021 делът им е 13,4%.

„ Увеличават се единствено пътнотранспортните закононарушения, свързани с приложимост на алкохол или опиати, аргументите и изискванията за тях би трябвало да се преглеждат сложно и да се работи най-много по предварителната защита им “, разяснява доцент доктор Салкова. И напомня рекомендациите на Световната здравна организация системата постоянно да регистрира опцията за човешка неточност и да работи по този начин, че да не стига до тежки последствия даже и при човешка неточност.

„ Една трета от прегледаните от Върховния касационен съд каузи за предходната година са типичен закононарушения на пътя “, регистрира арбитър Красимир Шекерджиев от изследователския екип. Наказанията са главно отнемане от независимост, множеството от тях – условни. Той не скри разочарованието си, че до момента в който са проучвали, обобщавали и анализирали данните, които могат да послужат за рационални законодателни начинания, предишния август Народното събрание е трансформирал Наказателен кодекс и в частта за закононарушенията на пътя, а Върховен касационен съд намира промените за противоконституционни. „ Моля, използвайте нашия отчет по потребен метод! “, обърна се висшият арбитър към Съвета.

Екатерина Салкова регистрира съществуването на сериозни усложнения с съществени експертизи като автотехническите и токсикологичните. При първите главният проблем е дребният брой движимости лица, които правят качествени експертизи, при втория – дългото време за проучване на пробите. Препоръката на екипа е да се ускори потенциалът при експертизите.

Обърнато бе внимание и на дефицита на екипи на пътна полиция в София, които се занимават с автопроизшествията. Това води до закъснение и от време на време до деформиране на закона, установи арбитър Шекерджиев.

Предстои резултатите от проучването ще бъдат показани и разисквани обществено.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР