Намираме се в средата на огромна равнина от назъбени, сиво-зелени

...
Намираме се в средата на огромна равнина от назъбени, сиво-зелени
Коментари Харесай

Диамантени гейзери, бълбукащи кални басейни и парещи езера са вълнуващи гледки, които можете да видите по време на тази обиколка на New Scientist из Исландия

Намираме се в средата на голяма низина от назъбени, сиво-зелени лавови скали, на върха на километрични рани в земната кора, където два континента - Европа и Америка - постепенно се раздират.

А аз съм в непосредствена непосредственост до най-стария парламент в света, датиращ от 930 година, и чувам история за варене на вещици.

Ако това звучи прекомерно трагично, то е тъй като е по този начин. Това е Тингвелир, голям натурален амфитеатър, цялостен с мърморещи вулкани, бълващи кални басейни и парещи езера (оттам и вещиците), в далечния югозапад на Исландия, на към час път от столицата Рейкявик.

Участвам в специфична обиколка на New Scientist за геологията, историята и екологията на този неповторим остров и към този момент узнавам, че всичко в Исландия е съпроводено с щипка разгорещен смут - в това число и цената на алкохола (най-добър съвет: купувайте си алкохол в държавните магазини).

 width=

Горе е Тингвелир - " голям натурален амфитеатър, цялостен с мрачни вулкани, бълбукащи кални басейни и парещи езера " в крайния югозапад на Исландия.

От Тингветлир се насочваме към Гейсир. Това е истинският " гейзер ", макар че в наши дни сестрата на Гейсир, Строкур, провокира екстаз у туристите. На всеки към 10 минути той изригва с потоци от гореща пара и течност.

Не би трябвало да е толкоз занимателно, колкото е. Понякога Strokkur ви кара да изчакате спомагателни няколко минути, с цел да увеличите напрежението. След това: Уомф! От време на време, като че ли за многообразие, той се замисля и прави няколко десетметрови изригвания за няколко секунди, заливайки непредпазливите.

Всеки път, когато Strokkur прави своя трик, тълпата избухва в благополучен смях - и по-късно всички се насочваме към модерното, пространно кафене за по този начин нужното ободряване. Опитайте агнешката чорба с мащерка, може би с добре охладен Einstok Arctic Pale Ale.

Оттук се насочваме към прелестно изящен четиризвезден хотел в дребното селце Вик на южния бряг. Получаваме лекция за магмата и вкусна тресчица, както и торта skyr със сос от червени плодове, а също и скъпия късмет да забележим ефирните зелени пердета на Северното зарево - които се виждат най-добре от красивата черква на върха на хълма.

Не забравяйте да вземете със себе си парещ чай, топла шапка и ръкавици и профилирано телефонно приложение за наблюдаване на Северното зарево, като да вземем за пример My Aurora Forecast. Вземете си и доста самообладание.

На идващия ден се насочваме към вътрешността на страната на борда на исландски Superjeep, преминавайки през кисели ферми, парливи геотермални електроцентрали и странния незабравим център за лава, наподобяващ музей, който се гордее със " земетръсни коридори " и мощни 3D модели на " мантийни шлейфове ".

Ще се срещнем и с впечатляващата, изпълнена с кръв история на Исландия. Например античната черква Хофскиркя с нейния покрив от трева, страховито гробище, езически основи и жертвен каменен олтар.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР