Намираме се в една сложна обстановка и неслучайно Световната седмица

...
Намираме се в една сложна обстановка и неслучайно Световната седмица
Коментари Харесай

Доц. Росица Вачева-Добревска предупреди за голяма опасност насред коронакризата

Намираме се в една комплицирана конюнктура и неслучайно Световната седмица за осведоменост във връзка с антимикробните средства минава под надслова "По време на Covid-19 не забравяйте за антимикробната устойчивост и останете единни, с цел да запазите антибиотиците, да запазим антибиотиците работещи.

Това сподели пред БНР доцент доктор Росица Вачева - Добревска, ръководител на Българската асоциация по предварителна защита и надзор на нозокомиалните инфекции и шеф на Лаборатория „ Микробиология и вирусология” в УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ” ЕАД.

Предписването и усъвършенстваната приложимост на антибиотици са спасявали човешки животи от основаването си до през днешния ден, само че в нашето съвремие ние се сблъскваме с една повишаваща се устойчивост към тях.

"По време на пандемията от коронавирусна болест има редица закани, които могат да повлияят антимикробната устойчивост и тези действия за ръководство на тяхната вярна приложимост и оттова да се подтиква антимикробната устойчивост като цяло.

Един подобен образец е обстановката при пациенти, които са с леко заболяване, без пневмония да им бъдат предписани антибиотици и по този метод да се усили антибиотичният напън ".

Много е тънка границата, с цел да бъде взето решението за включването на антибиотик, тъй като в редица случаи пациентите доста бързо се утежняват:

"Вирусната зараза сама по себе си поврежда организма, поврежда белия дроб, поврежда дихателните пътища, те стават отворена врата за утайване на бактериална инфекции и даже личната бактериална флора, която се намира в горните дихателни пътища, тя предизвиква тези спомагателни бактериални пневмонии ", акцентира Росица Вачева - Добревска.

Всичко, което предстои на повторна приложимост, би трябвало да бъде обработено според стандартите, да бъде стерилизирано:

"Всичко, което не може да бъде стерилизирано, би трябвало да бъде за еднократна приложимост, също по този начин извънредно значим миг е прецизната стерилизация, хигиената на ръцете на медицинския личен състав, сред обслужването на двама пациенти - преди контакт и след контакт с пациента, преди и след инвазивни процедури, слагане на абокат, уринарен катетер, интубиране на пациент ".

БулНозо - Българска асоциация по предварителна защита и надзор на нозокомиалните инфекции, създаде управление за предварителна защита на Covid-19 в лечебните заведения и точно с оглед запазване сигурността на медицинския личен състав и пациентите.

Националният проект за битка с антимикробната устойчивост за 2020-2024 година беше създаден предходната година от работна група в доста уголемен състав, в която бяха включени експерти от всички сфери, с представители на здравната общественост.

"Считаме, че тази работна група, в най-скоро време може би при започване на идната година ще продължи своята работа, с цел да утвърди в един изцяло приключен тип този проект и фактически ще бъде подкрепено на национално равнище развиването на една добра система за предварителна защита и надзор на развиване на антибиотична устойчивост ", акцентира доцент доктор Росица Вачева - Добревска.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР