Намерих си Списаревски в лицето на актьора Ясен Атанасов. Започваме

...
Намерих си Списаревски в лицето на актьора Ясен Атанасов. Започваме
Коментари Харесай

Олег Ковачев прави нов филм за героя Списаревски

" Намерих си Списаревски в лицето на артиста Ясен Атанасов. Започваме на 27-ми юни. "
Димитър Списаревски-смелото сърце на България!
Ще затупти още веднъж на огромния екран под режисурата на Олег Ковачев и камерата на Мартин Димитров ", заяви Николета Алексиева-Ковачева, представена от  19min.media.

Припомням, че това ще бъде втората лента, отдадена на именития български авиатор. През 2013 година стана известно, че

студенти в Съединени американски щати ще учат документалния филм " В търсене на Списаревски " - филм на Адела Пеева,

който бе в състезанието на 20-ия Фестивал на българското писмено и анимационно кино " Златен ритон " в Пловдив.

Американският професор историк, от който режисьорката за първи път чула за саможертвата на летеца Димитър Списаревски при бомбардировките над София през Втората Световна война, й поискал кино лентата за курс по историография, който водил в Ню Орлиънс.

Героят Димитър Списаревски е роден през 1916г. в Добрич.

През 1919 година фамилията се реалокира в Лом, където Димитър учи до пети гимназиален клас. През 1931г. бащата Светозар Списаревски стартира работа в София и фамилията се реалокира в столицата. Тук Димитър учи във Втора държавна мъжка гимназия " Цар Борис ІІІ ". Според биографите още тогава той мечтае да стане авиатор и се записва в кръжок по авиомоделизъм, където дружно с останалите участници построяват безмоторен образователен аероплан. Решил на какво ще посвети живота си, Спаич постъпва във Военното учебно заведение на Негово Величество Царя. Назначен е за авиатор през октомври 1936г. От април 1938г. до юли 1939г. е изпратен в летателната школа в гр. Кауфбойрен, покрай Аугсбург. Следва Авиационното учебно заведение за въздушна аеробика в Шлайсхайм край Мюнхен и най-после образование в най-престижната школа за върховен пилотаж в градчето Верньойхен край Берлин. Завършва с отличен триумф. Завръща се в България през 1940г. и е включен в състава на ято изтребители ПЗЛ 24 " Ястреб ", като пълководец на строево крило във II-ри Армейски въздушен полк, ситуиран покрай турската граница. След няколко месеца стартира Втора международна война. От февруари 1942г. Димитър е старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния образователен полк.

През 1943г. е командирован на Ламанша, където следи немските летци и усвоява нови техники за водене на въздушен пердах. Завръщайки се в родината, прекарва известно време на летището в Карлово като ротен пълководец, след което е причислен в 3/6 орляк на летище Божурище. От там излетява на 20 декември 1943г. на своя първи и финален военен полет.

На 31 декември 1943г. са отпечатани 100 000 военно-пощенски картички с портрета на Списаревски.

След 9-и септември 1944г. новите управляващи в продължение на повече от 40 години постановат цялостно безмълвие за него и подвига му.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР