Намерението на МОН да намали продължителността на часовете и да

...
Намерението на МОН да намали продължителността на часовете и да
Коментари Харесай

Окончателно: Повече часове по математика, български и геогра...

Намерението на МОН да понижи продължителността на часовете и да добави още по български и математика в прогимназията към този момент е реалност. Промените са оповестени през днешния ден в „ Държавен вестник “ и изправят на нокти шефовете в последния миг преди началото на образователната година –  там, където се постанова ангажиране на още учители, с цел да се обезпечи образованието.

Измененията са в наредбите за образователния проект и за организацията на дейностите в учебното обучение. Предвиждат увеличение с половин час седмично на часовете по български и литература в 5. и 6. клас, по математика - в 5., 6., и 7. клас, и по география - в 5. клас. В разследване на това седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1.5 часа (51 часа повече годишно), на шестокласниците - с 1 час (36 часа повече на година), а на седмокласниците - с 0.5 час (18 часа повече на година).

Продължителността на часовете пък се понижава от 45 на 40 минути. В доста учебни заведения и в този момент обаче те са по толкоз, изключително там, където се учи на две смени.

Така от новата образователна година учениците от 1. клас ще имат седмично общо 22 образователни часа с дълготрайност от 35 минути, като 2 дни са по 5 образователни часа.

Второкласниците ще учат  23  учебни часа по 35 минути, като 3 дни са по 5 образователни часа.

В 3. и 4- клас  часовете са 27 на седмица с дълготрайност по 40 минути, като 2 дни са по 6 образователни часа.

От 5. до 7. клас ще има по 32 образователни часа по 40 минути, като 2 дни от седмицата са по 7 часа.

За осмокласниците часовете остават по 45 минути, два пъти седмично ще са по 7.

Както „ Марица “ писа, до корекциите се пристъпи поради съществуващо преди несъгласие сред наредби на МОН и Министерство на здравеопазването. За да се спазят условията на МОН, се превишаваха лимитите, закрепени от здравните управляващи за това какъв брой време на ден би трябвало да учат децата. В разследване на това постоянно РЗИ отхвърляше да разпише седмичните графици на часовете на образователните заведения. По тази причина се пристъпи към съкращаване на всички часове, като по някои предмети пропуснатото време се компенсира с увеличение на броя им. 

Промяната се случва, макар неодобрението на синдикатите и учебните шефове. Те предизвестиха, че по този начин ще се усилят дните със 7 часа дневно в прогимназията и при две смени учениците ще стоят до късно и по мрачно в учебно заведение. Според тях прекрояване на образователното време няма да даде никакъв действителен резултат нито във връзка с натоварването, нито при усвояването на материала, а вместо това са нужни промени в образователните проекти и стратегии. 

МОН обаче продължава да упорства, че нашите възпитаници учат минимум по отношение на другите страни, а след измененията учениците ще са по-малко време в учебно заведение, в сравнение с при предходните часове по 45 минути, даже и с спомагателните по математика, български и география  в някои класове. 

Сега шефовете би трябвало да приведат в деяние новия правилник, която да залегне в образователната документи. Трябва да се направи систематизиране на спомагателните часове, а в по-големите учебни заведения с по-висока натовареност може да се наложи да се наемат в допълнение учители. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР