Намаляване на възнаграждения, пълна ревизия на разходите и назначаване на

...
Намаляване на възнаграждения, пълна ревизия на разходите и назначаване на
Коментари Харесай

Нов борд ще проверява свръхвисоките заплати и поръчките в ДКК

Намаляване на хонорари, цялостна проверка на разноските и назначение на ново управление. Това са част от ограниченията, които властта  ще вземе в Държавната консолидационна компания, с цел да увеличи нейната успеваемост и бистрота, разгласи министърът на стопанската система Богдан Богданов.

През идващите шест месеца сдружението ще има ново ръководство. Начело застава Елена Болтаджиева, а изпълнителен шеф ще бъде Иван Зангочев. Те ще управляват ДКК до март месец следващата година, когато ще бъде извършен конкурс за нов ръб. А през това време ще вършат цялостен разбор на активността в сдруженията и ще излязат с оферти за нейното усъвършенстване.

До това решение се стига, откакто били открити „ огромни проблеми “ в държавното сдружение. На 10 август от министерството към този момент оповестиха, че ще бъдат понижени заплатите на ръководителите в държавните компании. А през днешния ден на специфичен брифинг в министерството бяха разказани част от останалите аргументи за това.

Те включват непрозрачни публични поръчки, извършени без тръжни процедури. Министърът даде образец с състезанията за ремонт на язовири, където без резултат били изхарчени над 600 млн. лева

Това е установено и документирано. Немалка част от тези средства за ремонт на язовири са изразходвани за разнообразни от тази действия “, открила инспекцията.

Отделно от това ДКК плащала „ милиони “ под формата на лихви за заем към Българската банка за развиване. В същото време членове на борда на шефовете към сдруженията под шапката на ДКК получавали заплати сред 10 000 и 14 000 лв..

Затова заплатите ще бъдат понижени, а представителните разноски – лимитирани. На такива ще имат право единствено шефовете, и то на сдружения с оборот над 10 млн. лева

Лимитът на тези разноски ще бъде 5000 лв. на година и те ще могат да се харчат единствено от банкова карта на сдружението против документ “, изясни министърът.

Неефективно ръководство, липса на бизнес проект в продължение на години в огромна част от 11-те сдружения под шапката на ДКК, и политически, вместо експертни назначения, са измежду другите обвинявания, които той насочи. Стана ясно, че визираният интервал на нарушаванията и нередностите е в ръководството на служебните държавни управления, назначавани от президента Румен Радев.

Богдан Богданов подсети, че ДКК ръководи капитал от над 1 милиарда лв.. Той посочи, че данните са към 2021 година, защото по-късно предприятието не е подавало финансови доклади.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР