Намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, повишаване на безопасността

...
Намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, повишаване на безопасността
Коментари Харесай

Редица проекти за развитието на ЖП транспорта в Русе представиха от НКЖИ

Намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния бранш, повишение на сигурността на транспортите и обезпечаване на предпоставки за увеличение на конкурентоспособността на родните жп превозвачи са главните цели пред Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ /НКЖИ/.

Това стана ясно от среща в Русе, на която бяха показани детайлности по отношение на плануваните за осъществяване планове в околните няколко години на територията на общината. В самодейността взе участие и заместител регионалният шеф Людмил Христов, който разяснява, че е задоволен от срещата, защото вижда работа по съответен проект с съответни цели. По неговите думи тези дейности ще допринесат за намаляването на изолацията на Русе от останалата част на страната, а това от своя страна ще спомогне за развиването на капацитета на обитаемото място. „ Реализирането на сходни планове са дълго чаканата крачка, която би трябвало да създадем, с цел да може градът ни още веднъж да се върне на икономическата и капиталова карта “, добави още Христов.

Друга цел, която си слагат от НКЖИ, е намаляването на шума и замърсяването, посредством пренасочване на товари от автомобилния към железопътния превоз. Именно заради тази причина на напред във времето бе прегледана и концепцията за построяването на интермодален терминал. Очакванията са той да бъде построен до края на 2025 година, като неговата стойност ще бъде близо 52 милиона лв. без Данък добавена стойност. Предвижда се следващата година да се подпише договорът за строителство. Подготовката за плана е почнала още по време на предходния програмен интервал и с помощта на средства от Европейския съюз към този момент е определено местоположението на бъдещия терминал, направени са предпроектни изследвания, оценки във връзка с околната среда и отчуждителни процедури. Неговият максимален плюс е в това, че ще даде опция за бързо прекосяване от авто към жп превоз и ще разреши доста увеличение на товарните транспорти, като в същото време ще се избегнат и тапите по шосе през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “. „ Отварят се доста стопански благоприятни условия, които ще са от изгода за русенци, ще се открият доста нови работни места. Несъмнено един подобен план би бил потребен за гарда. Тук ще се концентрира бизнес “, сподели заместител регионалният шеф Людмил Христов. Предварителните изследвания сочат, че на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като в следствие до 2045-а анализите демонстрират, че ще може да се удвои потенциалът на оборудването. Интермодалният терминал ще се намира на юг от Индустриален парк – Русе и на север от гара Разпределителна. Терминалът ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна постройка. Той ще бъде предан на концесия по сходство на Пловдивския терминал. На процедура след построяването на цялостната инфраструктура от Министерството на превоза ще разгласят концесия и определеният концесионер ще експлоатира терминала, като ще даде достъп до всички превозвачи за потреблението.

Ще се работи и за рехабилитацията на спирка Товарна гара, като следва пускане на процедура за строителство. Там се планува да се изградят два перона от двете страни на жп линията, като те ще бъдат с надвеси и съвременно осветяване, а също по този начин ще обезпечават и наличен маршрут за хора с понижена пъргавина. Най-вероятно тези действия ще бъдат приключени следващата година. Същевременно по програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния се планува реорганизация на Централната жп гара, като се възнамерява подсилване на земната основа и осъществяване на дренажи, тъй че да се избегне нейното наводнение. Ще бъде обезпечен достъп и за инвалиди, като пероните и подлеза ще бъдат ремонтирани. Всички ремонтни действия по централната гара би трябвало завършат до 2027-а. Категорично обаче няма да бъде променяна визията на гарата.

Паралелно ще се прави ремонт, възобновяване и рационализация на тяговите подстанции – Варна и Разград, както и построяването на нова такава в Русе и надлежно въвеждането на система за телеуправление и телесигнализация – SCADA.

В полемиките вземат участие още заместител генералният шеф по тактики и вложения на държавното дружество инж. Мария Генова, шефът на дирекция „ Стратегическо развиване и капиталови планове “ инж. Мирослава Бакалска, ръководителят на Звеното за подготовка, ръководство и осъществяване на планове „ Гарови комплекси и терминали “ арх. Александър Туджаров, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР