Намаляване на недокомплекта в Българската армия – това е основната

...
Намаляване на недокомплекта в Българската армия – това е основната
Коментари Харесай

Вдигат възрастта за влизане в армията

Намаляване на недокомплекта в Българската войска – това е главната цел, която си слагат депутатите с гласуваните през днешния ден на първо четене промени в Закона за защитата и въоръжението сили.

Новите текстове плануват опцията оптималната възраст за постъпване в армията да се вдигне на 40 години, вместо досегашните 28 за бойците.

Предлага се още увеличение с 3 години на пределната възраст за военна работа за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с 5 години.

В законопроекта е заложен период за престояване на служба за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „ полковник “ („ капитан І сан “), които са заемали служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на препоръчаната им равна или по-висока служба за период една година.

Депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ предстоящо опазиха предложенията, които пък получиха рецензии от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Според опозицията предлаганите ограничения няма да оказват помощ за оправянето с казуса с недокомплекта в армията.

Новопостъпилите военни няма да имат право на ранно пенсиониране, а дефицитът на военнослужещи е към 5000 души.  Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов дефинира измененията като „ положителни “ и увери, че те са насочени към хората „ на входа на системата “.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР