Намаляване на акциза на горивата и отпадане на биодобавката за

...
Намаляване на акциза на горивата и отпадане на биодобавката за
Коментари Харесай

Намаляване на акциза на горивата, искат международните превозвачи

Намаляване на акциза на горивата и отпадане на биодобавката за 6 месеца. Затова настоя управлението на съюза на интернационалните превозвачи по време на съвещание на Комисия по превоза. Поводът за поканата до министър-председателя Кирил Петков, ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и ръководителя на отрасловата парламентарна комисия Борислав Гуцанов. В писмото беше изтъкната тежката обстановка в която се намира интернационалния авто отрасъл и незабавната потребност от вземането на рационални решения за превъзмогване на проблемите в сектора.

Ръководството на Съюза на интернационалните превозвачи настоя пред народните представители за вземането на незабавни законодателни ограничения и в нашата страна, като изиска:

На първо място, унищожаване на биодобавката в горивата за интервал от 6 месеца , посредством изменение на Закон за силата от възобновими източници.

На второ място, понижаване акцизът на горивата с 50 % за интервал от 6 месеца.
 МТС подхваща транспортните компании, обмисля повишаване на транспорта
МТС подхваща транспортните компании, обмисля повишаване на транспорта

Събев желае промени в механизма на финансиране на общините поради транспортното обслужване на обитаемоте места

Изпълнителният шеф на СМП заключи, че автомобилният отрасъл непрекъснато е изправян пред тежки провокации - пакет " Мобилност 1 ", директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и прочие, които може да преодолее единствено благодарение на държавните институции.

По време на съвещанието Йордан Арабаджиев срещна народните представители с към този момент подхванатите ограничения от редица европейски страни за подкрепяне на автомобилния бизнес, след започването на войната в Украйна. Той изясни, че Белгия към този момент понижи Данък добавена стойност налога върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента. В Испания държавното управление е в развой на финални договаряния с протестиращите автопревозвачи, където се чака реализиране на консенсус и понижаване цените на горивата. Министърът на превоза Ракел Санчез е удостоверил, че държавното управление ще отпусне 500 милиона евро на превозвачите, с цел да им помогне за справяне с рецесията и покачващите се цени на горивата. В Италия към този момент е гласувано тежкотоварният авто превоз да бъде подкрепят с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са понижени с 25 евроцента за литър. Също по този начин в формалния държавен вестник е оповестен указ, който регламентира понижението на Данък добавена стойност върху горивата и цените по дистрибуторската мрежа. В Швеция от 14 март е в действие намаление на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като към този момент има подготвен План на стойност 1,5 милиарда евро, целящ подкрепяне и справяне с растящите цени, вследствие от икономическата рецесия. В Германия следва гласуването на така наречен " федерална отстъпка ", посредством която цената на литър гориво ще се понижи с сред 20 и 30 евро. Фр енското държавно управление отпусна 400 милиона евро помощ за бранша на автомобилния превоз, с които компенсира нарастването в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион. От 1 април транспортните компании ще могат да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР