Намаляваме до 5 млн. души, няма да има кой да

...
Намаляваме до 5 млн. души, няма да има кой да
Коментари Харесай

Нацията се топи, всеки трети ще бъде пенсионер

Намаляваме до 5 млн. души, няма да има кой да работи

Населението на страната ще продължи да понижава, като след време всеки трети ще бъде пенсионер. В резултат работещите жители все по-трудно ще обезпечават пари, с които да бъдат изплащани пенсиите. Най-голям ще бъде казусът с обезпечаването на пари за пенсии за хората, които в този момент са на към 40-50 години, излиза наяве от Конвергентната стратегия на България, която преди дни беше призната от Министерски съвет, написа.

Българската пенсионна система е изправена пред съществени демографски провокации, написа в документа. За интервала 2021-2070 година се чака популацията на България да намалее с близо 27% и да доближи 5,048 млн. души, като по едно и също време с това неговата възрастова конструкция ще се утежнява. През предходната година на 100 души сред 20 година и 64 година е имало 34-ма на възраст над 65 година, а през 2070 година това съответствие ще нарасне до 54 на 100 души. Населението в трудоспособна възраст ще понижава и делът му от общата бройка на хората в България ще се свие от към 64% до към 57%. От своя страна, делът на популацията над 65 години ще нарасне от към 22% през 2021 година до 30% през 2070 година, написа в документа. Това подсигурява приемането на ниски пенсии най-малко през идващите 50 години, тъй като все по-малко работещи хора ще би трябвало да изкарват парите, с които да се заплащат пенсиите.

Както вследствие на демографските процеси, по този начин и вследствие на последователното повдигане на възрастта за пенсиониране, броят на пенсионерите ще понижава през идващите години. В Конвергентната стратегия е маркирано, че увеличението на смъртността измежду популацията над 60-годишна възраст в последната четвърт на 2020 година и през цялата 2021 година вследствие на пандемията от COVID-19, е довело до огромен брой прекъснати пенсии, надлежно до спад в броя на пенсионерите с над 56 хиляди през 2021 година В края на 2021 година броят на пенсионери с пенсия за трудова активност е бил 2,021 млн. До 2070 година се чака този брой да намалее до към 1,612 млн. Но броят на хората в трудоспособна възраст ще понижава по-бързо от броя на пенсионерите. Освен това не всички хора в трудоспособна възраст работят и заплащат налози и осигуровки. През 2021 година на 100 обезпечени жители е имало 73 пенсионери с пенсии за трудова активност. А през 2060 година поради застаряването на популацията се чака на 100 обезпечени да има 77 пенсионери.

Хората с пенсия за застрахователен стаж и възраст ще понижават до 2040 година, след което броят им ще стартира гладко да се усилва и ще усили демографския напън върху пенсионната система, написа в документа. Увеличението ще се дължи на излизането в пенсия на хората, родени през 70-те и 80-те години на предишния век. Тогава е имало огромен взрив на раждаемостта.

Оказва се, че хората, които в този момент са на към 40-50 години ще бъдат най-силно наранени от отрицателните демографски процеси, когато навършат години за пенсия. За това ще допринесат и още две условия. През 2027 година престава да нараства изискуемият застрахователен стаж за придобиване право на пенсия за стаж и възраст. От 2027 година за пенсиониране ще се изискват 37 година стаж за дамите и 40 година стаж за мъжете.

Освен това е планувано да спре повишаването на възрастта за пенсиониране - навършването на 65 година ще се изисква от мъжете още през 2029 година, а от дамите от 2037 година, като най-малко към този момент не е планувано тази възраст да нараства. Това ще докара до по едно и също време излизане в пенсия на по-големи групи от хора.

Хазната ще обезпечава 36% от това, върху което сте се осигурявали

Рязко ще пада стандартът на живот

Пари ще дават и частните фондове

Парите от частен повсеместен фонд ще допълват държавната пенсия, само че това няма да ни направи по-богати.

Стандартът на живот на хората внезапно пада след пенсиониране и това няма да се промени най-малко още 50 години, излиза наяве от Конвергентната стратегия на България.

Средната пенсия през 2022 година ще доближи 46,3% от осигурителните приходи на хората преди пенсионирането им, в случай, че през 2021 година този коефициент на заменяне на прихода е бил 40,7%. С включване на добавките към пенсиите се оказва, че през 2021 година сумите за пенсионерите са били приблизително 46,6% от приходите им преди пенсиониране, а през 2022 година това съответствие ще нарасне на 49%.

В дълготраен проект обаче коефициентът на заменяне на прихода ще понижава до към 36% в 2070 година, написа в Конвергентната стратегия. Това ще се дължи на намаляването на държавните пенсии за хората, които ще получават пенсии от частен повсеместен пенсионен фонд (УПФ). Но даже като прибавим и парите от УПФ общата сума на средствата на хората на старини няма да се разграничава от това, което в този момент взимат пенсионерите по отношение на цените и приходите в страната.

Разходите за пенсии ще бъдат 8-10% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през идващите години. Средно за страните от Европейски Съюз за пенсии дават 10% от Брутният вътрешен продукт, само че в някои страни тези разноски стигат до 12% от Брутният вътрешен продукт, което дава опция за погашение на по-големи пенсии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР