Намалява небходимостта от коменсации за тока, защото цените падат, заяви

...
Намалява небходимостта от коменсации за тока, защото цените падат, заяви
Коментари Харесай

Възможен е лек ръст в цената на тока за бита

Намалява небходимостта от коменсации за тока, тъй като цените падат, съобщи Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Вчера бизнесът подсети на държавното управление, че желае да си получи дължимите му обезщетения поради високите цени на електрическата енергия.

" Формално поддържам концепцията, че откакто има признато решение, то би трябвало да се съблюдава. Парламентът е приел решение, с което задължава Министерски съвет тази стратегия да работи до края на годината. От друга страна този апел идва в много необичайно време, в което явно страната се занимава с какви ли не други неща и на всичкото от горната страна цените на електрическа енергия са под прага от 200 лева Те са доста по-ниско от миналогодишните цени за същия интервал след компенсацията. Очевидно бизнесът заплаща по-ниска цена. В този миг да се повдига въпроса - за решения за зимата, е преувеличен и моментът не е определен удачно ", изрече мнението си пред БНР Стайков. 

По думите му цените падат и най-вероятно ще продължат в същия порядък до лятото. Като се види напрежение на пазарите, доста бързо може да се одобри сходно решение от Министерски съвет, добави мнението си той.

Стайков акцентира, че помощите в България са били въведени най-рано и са били най-щедри. Според него помощите са нещо хубаво, само че те би трябвало да са таргетирани и размерът им би трябвало да е съответен. 

Когато облагите намалеят, ще се усети дефицит в бюджета, предизвести той. По думите му политиците се държат по този начин, все едно тези свръхпечалби ще останат вечно. 

Относно предстоящото нарастване от 1-2% на тока за бита, Калоян Стайков изрече мнение:

" Популизъм явно има. Ние сме в съвсем непрекъсната предизборна обстановка. Подобна стъпка не би ме изненадала и я чакам ".

Цената е нереално ниска. Това се прави, с цел да се тушира обществено напрежение. Този проблем обаче не се взема решение с контролирани цени и ниски налози, а посредством обществена политика ", означи още той. И добави:

" В целия спор към бюджета и политическата неустойчивост не ми се вижда реалистично това да стане в идващите няколко месеца. Така че остава вярата най-малко да стане следващата година ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР