Намалява броят на общопрактикуващите лекари в русенска област. От 106

...
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в русенска област. От 106
Коментари Харесай

Продължава да намалява броят на личните лекари в русенско

Намалява броят на общопрактикуващите лекари в русенска област. От 106 в края на предходната година практиките към този момент са 103. А съгласно последната Национална здравна карта, към този момент анулирана в съда, те трябваше да са 152. От Здравната каса твърдят, че макар неналичието на този главен документ, в случай че има искащи да станат персонални лекари, техните молби ще бъдат признати за разглеждане.

Русе

Няма проблем с обслужването на хората в русенски район, настояват от здравната каса в Русе. Макар и практиките да са единствено 103, в част от тях, където има записани повече пациенти, има в допълнение назначени лекари. И всички здравноосигурени имат достъп до медицински грижи, въпреки и да се постанова един доктор да обслужва 3-4 села.
Калоян Копчев – шеф на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе
„ Факт е, че ние в русенска област в никакъв случай не сме имали толкоз персонални лекари. Факт е, че те са относително малко. ”
Затова в дребните села доктор идва един път седмично. Така е и в Хот а нца, където живеят 845 души.
„ Аз какво да го върша тоз мъж, той е неработоспособен. Викам кола за спешна помощ – не може, аз нямам лекар, нямам никой. Умираш и заминаваш. ”
Хората се оплакват, че са принудени да пътуват по 50 километра в двете направления, с цел да отидат до Русе на обзор и за медикаменти.
Милка Димитрова
„ Аз съм с майка болна на легло. Не ми е хубаво да отивам непрекъснато за медикаменти до Русе, по 2,50 са билетите. ”
Всъщност такава е обстановката във всички дребни обитаеми места в страната. Но съгласно нормативната уредба проблем няма, стига да има регистриран доктор.
Калоян Копчев – шеф на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе
„ Нормативно не е открито в обитаемо място Х какъв брой пъти би трябвало да участва персоналния доктор. Това е въпрос на някаква организация. ” Според към този момент анулираната Национална здравна карта, в страната липсват близо 500 персонални лекари. Както и да наподобява новата, която сега се създава, и макар че популацията на България понижава, броят на недостигащите лекари пораства. Най-голям е дефицитът в Бургас - 64, а по-късно се подреждат Русе и София – с по 45.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР