Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до състояние

...
Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до състояние
Коментари Харесай

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до положение на меланхолия, отегченост, обезсърчение, липса на интензивности, а в по-тежките случаи до шизофрения и Паркинсон. Допаминът е открит от шведските учени Арвид Карлсон и Нилс-Оке Хиларп през 1952 година, а произходът на името е обвързван с метаболизма на този невротрансмитер: създава се от леводопа(3,4-дихидрокси-L-Фенилаланин) и принадлежи към класата на моноамините. На собствен ред от него се създават невротрансмитерите норепинефрин (норадреналин) и епинефрин (адреналин). Арвид Карлсон потвърждава освен съществуванието на допамина като промеждутъчен артикул в синтезата на епинефрина, само че и функционалността му на невротрансмитер. За проучванията си е отличен с Нобелова премия за медицина или физиология 2000 година

След като в началото допаминът е бил считан за регулатор на моторните функционалности (главно заради моторните дефицити, свързани с Болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се постанова схващането, че играе значима роля в редица психологични процеси (мотивация) и болести (депресия, шизофрения), както и при възникването на психологична взаимозависимост от психотропни вещества (хероин, кокаин и пр).

Вижте някои стъпки за стимулиране на естествения баланс на допамин в мозъка:

Не се пристрастявайте към нищо

“Много хора се пристрастяват към нещо, тъй като това им дава някакво неотложно задоволство – опиати, алкохол, секс, порнография, извършване на покупки, и други пристрастяващи личността поведения… Те в действителност имат противоположен резултат върху равнището на допамин в дълготраен проект. По създание, когато сме прекомерно пристрастени към нещо, мозъкът създава стремително следващата доза допамин, само че това не е стабилно решение за произвеждане му, което може, а и би трябвало да се направи по натурален път. Самото чувство за пристрастяване е в действителност намалената доза на допамин. Самото пристрастяване е демонстрация на липса на задоволство от вътрешната страна, което води до предпочитание за реализиране на задоволство посредством субстанции, предмети или събития, които да облекчат болката, само че неизбежно – това е единствено за известно време.

Последни проучвания на учените са потвърдили, че равнищата на допамин се покачват, когато човек се усеща задоволен, или пък когато човек бива награждаван. Накратко казано най-високата отбрана против недостиг на допамин е човек да бъде деен в своето всекидневие и да изпълва животът си с достижения, даже и дребни.

Също по този начин, защото другите зависимости и пристрастености са най-често свързани с минали травматични прекарвания (където страстите основават битка или бягство в отговор), витално значимо да се търси вярното и дейно разтоварване на претърпяната контузия.

Контролен лист с Малки Задачи

Допаминът се усилва, когато ние се организираме и приключваме задания – без значение дали задачата е дребна или огромна. Така че – не позволявайте вашият мозък да се тормози за неща, които би трябвало да се създадат. Вместо това, пишете тези задания в лист и по-късно ги отписвайте една по една. Вече е потвърдено, че това води до по-добри равнища на допамин в мозъка.

Накратко казано, в случай че дадена задача е по-голяма с 25% от смяната в рутината на обещано лице, лицето ще бъде обзето от възприятие на некадърност да я реализира. Това води до саморазрушение и независим бойкот за отбягване осъществяването на задачата. От друга страна, в случай че една задача води до 10% по-различна обстановка от естествената рутина на човек, то тя няма да има задоволително значение за индивида и той в множеството случаи избира да не я прави.

Създаване на Нещо

Писатели, художници, скулптори, поети, артисти, танцьори, художници и други, можем да се идентифицираме с това – Нещо . Когато сме в креативен режим, можем да станем хипер-съсредоточени. В резултат на това ние можем да въведем положение, наречено поток . Допаминът се образува вследствие на химичен развой в мозъка, който ни разрешава да реализираме положително психологично положение. Независимо дали е занимание или професионална активност – би трябвало да бъдем дейни, тъй като пасивността и ленивостта – убиват!

В този подтекст би трябвало да се означи, че е доста значимо да не смесваме персоналните си креативен сили с тези на другите към нас и да не се съпоставяме с постигнатото от тях, защото това може да докара до спомагателен стрес. Важно е да не обръщаме внимание на отрицателните страсти и дефекти на хората, което също въздейства отрицателно за потребния химичен баланс на мозъка.

Упражнения и физическа интензивност

Физическата интензивност освен може да ни помогне да се освободим от напрежението, само че и да реализираме по-добро физическо здраве и да ни направи по-продуктивни. Тя също по този начин усилва нашите допаминови равнища. По-конкретно – упражненията усилват множеството невротрансмитери – серотонин и ендорфини и по този начин – с изключение на допамин, и целият мозък получава подтик за положително здраве и развиване.

Определяне на цели и цели

Определянето на ясни цели и цели в живота ни способства също за естествените равнища на допамин в мозъка. Когато съществува стрес и някакво напрежение от различни неясноти и хаос в всекидневието, мозъкът се претрупва извънредно доста, което намира най-бързо отражение в психическите поведенчески модели на хората. При най-тежки случаи на допаминов недостиг се следят и психомоторни дисфункции като един от първите признаци преди настъпването е хроничният световъртеж.

Консумиране на повече храни с протеинът Тирозин

Химикалите, които съставляват допамин са значими за образуването на допамин. Поради това е значимо да се наситят наличията на протеинът тирозин. Има огромен лист на храни, които покачват равнището на тирозин, в това число: бадемите, авокадо, банани, говеждо, пилешко, шоколад, кафе, яйца, зелен чай, любеница, кисело мляко.

Тирозинът е една от 22-те съществени аминокиселини, които се употребяват за създаване на протеините в тялото. В допълнение към това, обаче той също покачва равнищата на някои невротрансмитери в мозъка – по-специално допамин и норепинефрин. Те са известни като “Химикали на щастието ”, които могат да оказват помощ с цел да се подтиква настроението. Истината е, че тирозина би трябвало да бъде обвързван с друга молекула, с цел да направи кръвно-мозъчна преграда, която от своя страна може да помогне за увеличение на капацитета за допамин и допаминови запаси, които са в основата на положителното въодушевление и усеща, които претърпява човек на база химичните процеси в мозъка.

Слушане на музика

Слушането на музика изрично покачва равнището на допамин. Всъщност, учените споделят, че слушането на музика има същия резултат както яденето на обичаните ни храни или четене на обичана книга. Именно тъй като обичаната музика покачва равнищата на допамин, тук също можем да приказваме за податливост към пристрастяване.

Въпреки това, музиката е била постоянно част от човешката история, защото нейното въздействие върху нашия мозък е доста оценено през всички времена. В реалност, една от най-големите културни признателности в цялата история е била музиката. Така че, слушайте музика, само че просто се уверете, че не е единственият източник на допамин в живота ви!

Медитация

Както и при физически извършения, ние откриваме от ден на ден и повече изгоди от практикуването на медитация. Както казахме първоначално – човешкият мозък е предразположен на разнообразни зависимости. Един различен тип пристрастяване е по този начин нареченото: “overthinking “. В реалност, някои будисти употребяват и израза за тази взаимозависимост на свръх-постоянно мисловна натовареност и трескаво мислене от заран до вечер, като: “Маймуна разум ”

“Overthinking ” не е просто табиет за интензивна работа, а е същинска насила, която с изключение на, че ни оставя в комплицирано положение на мозъка, също по този начин има негативен резултат върху нашето духовно развиване. Медитацията може да бъде доста ефикасна форма на нарастване на допамина, в случай че се прави вярно, защото може да разчиствате умствените въздействия. С желанието да доближава до положение на себереализация, медитацията прочиства психологичното обикновено равнище и го заменя с наличие и признателност даже единствено за това, че си жив.

Подкрепете се с био-добавки

Ако нямате воля да приложите гореспоменатите практики, то можете да се подкрепите със здравословни добавки:

Куркумин: дейна съставна част, която е също постоянно срещана в къри подправките и куркумата.
Гинко Билоба: Изключително известна  добавка, която е за увеличаване на равнищата на допамин и възстановяване на оросяването на мозъка.
L-теанин: Увеличава няколко невротрансмитери в мозъка, в това число допамин. Зеленият чай е страховит източник.

Детоксикация на тялото

В тялото ни се натрупват отрови и бактерии, което е неприятно за нас. Ендотоксините са от типа, който може да провокира спад на имунната ни система, а също по този начин лимитира производството на допамин. Ето няколко съвета с цел да помогнете прочистването на червата от ендотоксини:. Не яжте ферментирали храни, получавайте задоволително сън, не яжте мазни или сладки храни.

Всеки път, когато не се усещаме добре и посягаме по табиет към нещо сладко, следва да ангажираме съзнанието си към някаква въпреки и дребна задача и да не допуснем изкуственото, само че краткотрайно стимулиране на мозъка посредством захарта. По-добре да изпием топлата вода или чай с мед, в сравнение с да затормозим нашия организъм с следващата доза пакетирана храна или напитка, пробутвана ни от рекламите по малкия екран.

Инфо: Портал 12

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР