Намалените доставки на газ от Русия и растящата инфлация в

...
Намалените доставки на газ от Русия и растящата инфлация в
Коментари Харесай

ЕБВР: Намалените доставки на газ и инфлацията ще забавят растежа

Намалените доставки на газ от Русия и растящата инфлация в международен мащаб ще забавят в допълнение икономическия напредък през идната година в районите – от Централна Европа до Централна Азия, където Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) оперира. Това сочи разбор, оповестен през днешния ден. В него е маркирано, че „ прогнозите, съдържащи се в последния отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие за районните стопански вероятности, са подложени на огромен риск от спад, в случай че войната на Русия против Украйна ескалира или размерът на нейния експорт на газ намалее още повече ”.

Съвкупният Брутният вътрешен продукт в районите, в които банката работи, ще бъде 3% през 2023 година Анализаторите ревизираха с 1,7 на 100 прогнозата си, дадена през май.

В същото време възходящата проверка на планувания напредък за тази година евентуално ще докара до по-леко закъснение в действително изражение, като продукцията през идната година е единствено с 0,5% по-ниска от предстоящата по-рано това лято, е маркирано в отчета.

Производството в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие в този момент се чака да нарасне с 2,3% през 2022 година, откакто европейските консуматори започнаха интензивно да харчат през първата половина на годината след пандемията. Това краткотрайно увеличи потреблението, макар спада на действителните заплати, и докара до внезапно разширение на дефицитите по настоящата сметка в Централна Европа.

 „ Това са доста тревожни времена за районите на Европейска банка за възстановяване и развитие и доста напреднали стопански системи. Докато вървим към зимата, икономическата цена на войната на Русия против Украйна става все по-ясна с всеки минал ден. Инфлацията може да не е достигнала своя връх в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие, защото в доста страни нарастването на индустриалните разноски и високите цени на природния газ към момента не са изцяло отразени в потребителските цени “, акцентира Беата Яворчик, основен икономист на банката.

Новият отчет за районните стопански вероятности, озаглавен „ Студена зима? ”, обрисува една неприятна картина на въздействието на войната върху енергийните пазари, инфлацията и стопанските системи на районите на Европейска банка за възстановяване и развитие.

От края на февруари цените на газа в Европа са приблизително към 2,5 пъти по-високи от равнището си от 2021 година За доста страни те водят до увеличени сметките за импорт на газ, еквивалентни на 4-5% от Брутният вътрешен продукт, защото стопанските системи са мощно подвластни от газа в своя енергиен микс, означават анализатори.

Средната инфлация в 27-те страни, в които Европейска банка за възстановяване и развитие извършва планове, доближи 16,5% през юли – пик, който последно бе регистриран през 1998 година Енергията и храната съставляват по-висок дял от потреблението на по-бедните семейства, които изпитват още по-високи ефикасни равнища на инфлация. Ръстът на действителните заплати стана приблизително негативен с по-големи спадове на действителните приходи в Югоизточна Европа.

Все още обаче има огромни разлики във въздействието на войната върху другите райони и страни.

Прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие за Югоизточна Европа е растеж от 5% през 2022 година, като за България банката планува 3 на 100 нарастване на Брутният вътрешен продукт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР