Намалението на цените на хляба е много далеч от обещаното

...
Намалението на цените на хляба е много далеч от обещаното
Коментари Харесай

Проучване: Намалението на цените на хляба е далеч от обещаното

Намалението на цените на хляба е доста надалеч от обещаното и предстоящото от потребителите. Несигурността на икономическата конюнктура през зимата би способствала за нов растеж в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция по отношение на началото на лятото. Това демонстрира проучване на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ, извършено в интервала 29 август – 31 август 2022 година, оповестиха от синдикалната организация. Това е второто експресно изследване на Института по отношение на измененията в цената на хляба и брашното след въвеждането на нулева ставка върху Данък добавена стойност за двете артикули в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на месец юли. Проучването обгръща 22 регионални града. Регистрирани са цените на дребно в дребни и огромни търговски обекти. 

На 29 юни депутатите гласоподаваха нулева ставка на налог добавена стойност (ДДС) за доставка на самун и брашно. Мярката се ползва за доставка на самун и брашно с място за осъществяване на територията на страната, при импорт на артикули на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на артикули ще се ползва нулева ставка на Данък добавена стойност

Изследването демонстрира понижаване на цените на хляба, като по отношение на края на юни той варира сред 1% и 11%. Запазва се наклонността на по-слаб спад в цената на типовия самун. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в границите на 8% - 11% по отношение на края на юни. 

Изследването още веднъж потвърждава неравномерно понижаване на цените в страната - разликите в темпа на намаляване на потребителските цени са подбудени от типа на комерсиалния обект, типа на предлагания вид самун и обитаемото място. По-силно изразено понижение се следи при всеобщите потребявани разновидности на самун вид " Бял " и " Добруджа " с към 10,6 -10,9 %. При останалите разновидности на самун понижението към момента е надменно ниско. 

Запазва се наклонността в огромните търговски вериги да се регистрира по-силно понижение в цените на другите типове самун, изключително на тези, изискващи спомагателни първични материали за производството си, включително микс от семена. В дребните търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на облага предопределят по-слабия спад и то съответно при най-консумираните типове самун. 

Разликите в спада на продажните цени се резервират и по обитаеми места, като в избрани градове - Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас, се регистрира по-сериозен ритъм на понижение в това число и в дребните магазини. Това още веднъж може да бъде целесъобразно с изоставането на тези места при започване на въвеждане на мярката заради изчакването на търговците тя да бъде оповестена в " Държавен вестник " и действително въведена в счетоводните практики. 

Според КНСБ понижението на цените по отношение на юни следва да бъде към 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. Изследването демонстрира, че понижението е едвам 30 ст.

Делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50%. Следователно общото понижение на цената на хляба, би следвало да бъде към 30% и към август цената за самун " Бял " да се търгува по 2,05 лева за 1 кг, а този на " Добруджа " – 1.95 лева за 1 кг.

При брашното се записва по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се регистрира понижение от към 11% в огромните търговски обекти. Наблюдават се и районни разлики, като по-осезаемо облекчение на потребителите има в Търговище, Добрич, Кюстендил.

КНСБ беше срещу въвеждането на диференцирани ставки на Данък добавена стойност, тъй като Данък добавена стойност е индиректен налог и предстои на заплащане в крайната фаза на всеки артикул, където цялата тежест се понася от потребителите на стоката или услугата. Следователно Данък добавена стойност е налог върху потреблението и неговото понижение би трябвало да цели резултат върху това ползване. Дори да е отстранен за обособени артикули и услуги, като хляба и брашното да вземем за пример, то цената на крайния артикул няма да се понижи, тъй като това не може да бъде следено от пазарната среда дотолкоз, доколкото тя от дълго време не е в безусловно съвършени условия. 

Върху цените на крайните артикули може да се повлияе само с по едно и също време понижение на целия размер на Данък добавена стойност. За това КНСБ упорства от години. Според синдиката бизнесът би трябвало да бъде подкрепян през разноските, а не посредством приходни ограничения. 

Тази антикризисна мярка коства на бюджета към 100 млн. лева, освен това тя се оказа не задоволително ефикасна. Под въпрос остава и задържането на цените на хляба и брашното на тези равнища, като се вземат поради опасенията на производителите за задаващия се есенно-зимен интервал. Доколкото цените на горивата могат да се окажат нов тласък за растеж в цената на хляба и брашното, то стеснителен остава и фактът, че продукцията от пшеница понижава с 11.4% през септември, а междинните изкупни цени на хлебната пшеница означават растеж с близо 52% за едногодишен интервал, означават още от КНСБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР