Налозите от бизнеса нараснаха с 6,7%Най-голям ръст на приходите в

...
Налозите от бизнеса нараснаха с 6,7%Най-голям ръст на приходите в
Коментари Харесай

1 млрд. лева повече в хазната от осигуровки

Налозите от бизнеса набъбнаха с 6,7%


Най-голям растеж на приходите в държавния бюджет има при осигуровките. През 2018 година от осигуровки са събрани 9,458 милиарда лева, което е нарастване с близо 13%, или с над 1 милиарда лева, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. До огромна степен това се дължи на повдигането на минималната заплата от 460 лева на 510 лева през предходната година, както на повишението на вноската за пенсия с 1% до 19,8%. Освен това междинната заплата набъбна с към 10% в границите на година, което покачва и приходите от осигуровки.

Приходите в хазната от данък върху алкохола през 2018 година са 310,5 млн. лева, което е растеж с 3,4%, или с над 10 млн. лева Увеличението се дължи на излизане на част от сивия бранш на ярко, защото през 2018 година нямаше промени в акциза за спиртните питиета. Приходите от данък върху цигарите нарастват със 7% и доближават 2,536 милиарда лева, което е резултат както от понижаване на контрабандата, по този начин и от повишението на акциза за тютюневите произведения. При приходите от данък върху горивата също има растеж – с 1,9% до 2,315 милиарда лева

Бизнесът заплати с 6,7% повече корпоративни налози през 2018 година, сочат още данните. Увеличението на приходите от налог облага е доста добра вест за страната и демонстрира оживление на стопанската система и излизане на сивия бранш на ярко.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР